Energie via lichtmast

Veertien jonge voetballers getroffen door bliksem in Zwitserland

24 september 2020 00:33 Aangepast: 24 september 2020 19:36
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Bij een voetbalclub in de Zwitserse plaats Abtwil raakten dinsdagavond veertien jongens gewond door een blikseminslag toen een storm het veld overtrok. Het gaat om tieners van 15 en 16 jaar oud. Een van hen raakte bewusteloos.

Zes ambulances, de brandweer en verschillende politiewagens meldden zich dinsdagavond bij de voetbalclub. De jonge voetballers werden afgevoerd naar lokale ziekenhuizen. Dertien van de veertien zijn inmiddels weer thuis.

Elektrische schok

Eén van de jongens moest na het incident met een helikopter naar het ziekenhuis worden gebracht. Hij had een zware elektrische schok gekregen en was even buiten bewustzijn. De tiener verblijft nog altijd in het ziekenhuis. Zijn toestand zou stabiel zijn. 

Tijdens de thuiswedstrijd van de B-junioren van FC Abtwil-Engelburg tegen FC Münsterlingen werd eerst een lichtmast getroffen door een bliksemschicht, schrijft de lokale krant Tagblatt. Vervolgens werden de spelers op het veld geraakt door de energie die via de mast naar het veld werd geleid.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donder en bliksem: fotograaf legt bijzondere 'streamer' vast

Hoe het dinsdagavond fout kon gaan, is nog onbekend. De aanleiding wordt momenteel onderzocht. Het veld van de club werd twee jaar geleden nog getest. Daarbij werden geen defecten in de lichtmasten gevonden. 

Rol scheidsrechter

"Was het een technisch probleem, een menselijke fout of gewoon toeval?" vroeg een woordvoerder van de politie van Sankt Gallen zich af. Ook buigt de politie in samenwerking met de voetbalbond zich over de vraag of de scheidsrechter de wedstrijd stil had moeten leggen. 

Opgekrabbeld na blikseminslag: keeper Ivan (16) wakker uit coma

De beelden gingen in juli de wereld over: de 16-jarige Russische keeper Ivan werd op het voetbalveld door de bliksem getroffen. Drie weken later is hij uit zijn coma ontwaakt en staat hij weer op het veld om te trainen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore