Collega vervolgd

Amerikaanse agenten vrijuit na doodschieten zwarte vrouw

23 september 2020 23:18 Aangepast: 24 september 2020 04:24
Een anti-racisme protest in Louisville. Op de achtergrond een bord waarop Breonna Taylor staat afgebeeld. Beeld © ANP

Twee Amerikaanse politieagenten die een zwarte vrouw eerder dit jaar in haar woning doodschoten worden niet vervolgd. Een derde collega moet zich wel verantwoorden, omdat hij de buren van de vrouw in gevaar zou hebben gebracht.

Dat de twee agenten hun wapens gebruikten, was volgens de openbaar aanklager gerechtvaardigd omdat de vriend van de doodgeschoten Breonna Taylor als eerste had geschoten.

Agenten zochten drugs

De dood van de 26-jarige Taylor leidde tot veel protesten. De ziekenhuismedewerkster werd in maart doodgeschoten in haar flat in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky. De drie agenten in burger deden een inval op zoek naar drugs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beyoncé schrijft open brief over overleden Breonna Taylor

Haar vriend schoot op de agenten omdat hij dacht dat ze inbrekers waren, verklaarde hij later. Er werden geen drugs gevonden. De aangeklaagde politieman werd in juni ontslagen, de andere twee zijn overgeplaatst.

Schadevergoeding

De nabestaanden van Taylor kunnen rekenen op een forse schadevergoeding. De stad beloofde ruim 10 miljoen euro in de aparte zaak die de familie had aangespannen.

De dood van Taylor speelde een rol bij de golf van protesten tegen politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten na de dood van de zwarte George Floyd. De burgemeester van Louisville besloot vandaag een avondklok in te stellen om nieuwe rellen te voorkomen. Toch werd het onrustig in de stad, en werd er onder meer een agent neergeschoten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Louisville betaalt familie doodgeschoten Breonna 12 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore