In de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus ontstond, lijkt alles weer op gang te komen. Bij zwembadfeestjes loopt het storm, toeristische trekpleisters zijn weer open en mensen gaan zonder mondkapje over straat. Vloggers laten taferelen zien die negen maanden geleden ondenkbaar leken.
Vorige maand kwamen beelden naar buiten van een gigantisch zwembadfeest in Wuhan. Terwijl de rest van de wereld nog steeds gebukt gaat onder het coronavirus, leek de stad waar het virus vandaan komt er ongestoord op los te feesten.
Een heel verschil met januari, toen alle 11 miljoen inwoners in een strenge lockdown zaten. Maar sinds mei zijn in de stad geen lokale besmettingen meer geconstateerd.

De Chinese vlogger Robin uit Wuhan was ook aanwezig bij het zwembadfeest. In zijn vlog laat hij zien hoe het eraan toe ging: hoewel hij bij de ingang een QR-code moet scannen en zijn temperatuur moet laten meten, zijn binnen geen maatregelen van kracht. Iedereen lijkt het naar zijn zin te hebben, mensen zitten zonder zorgen dicht op elkaar.
"Ik heb me in tijden niet zo gelukkig gevoeld", vertelt Robin aan het eind van de avond. "Niemand hoefde binnen een mondkapje op, ik kon gewoon het gezicht zien van de mensen tegenover mij. Het gaat volgens mij steeds beter en beter met Wuhan."
Nieuw semester
Ruby Song, een andere Chinese vlogger, filmde hoe zij met haar vrienden na zes maanden eindelijk kan terugkeren naar Wuhan om de studie te hervatten. "We zijn erg nerveus, maar kijken er ook naar uit."
De luchthaven van Wuhan oogt leeg, de groep moet lang wachten en door verschillende gezondheidscontroles heen. Eenmaal weer op de campus barst Ruby in tranen uit. "We zijn eindelijk weer terug."
Besmettingen in Wuhan
In Wuhan zijn sinds mei geen lokale besmettingen meer vastgesteld. Dit was wel anders in het begin van het jaar: tussen januari en april werden meer dan 50.000 besmettingen gemeld en overleden 3.869 mensen door het coronavirus.
Aan de betrouwbaarheid van deze cijfers wordt door experts getwijfeld. Zo zouden crematoria in Wuhan in deze periode 24 uur per etmaal gedraaid hebben om het aantal slachtoffers aan te kunnen.
Daarnaast waren op het hoogtepunt van de uitbraak in februari meer dan 130.000 zorgmedewerkers in de stad, twee à drie per coronapatiënt. Volgens berekeningen die zijn gemaakt aan de hand van deze informatie zou het daadwerkelijke aantal besmettingen en doden mogelijk vijf tot zes keer zo hoog kunnen liggen als de officiële cijfers.
Drukte bij toeristische trekpleisters
De vlogger Xiao Ningzi woont zelf niet in Wuhan, maar ging ernaartoe op vakantie. Bij de Gele Kraanvogeltoren, een toeristische trekpleister, merkt ze op dat het erg druk is: de toren is helemaal vol. En ook op de markt valt haar iets op. "De helft van de mensen hier op straat heeft geen mondkapje op", zegt ze vol verbazing.
Het lijkt er dus op dat in Wuhan bijna alles weer mogelijk is. Volgens sinoloog Manya Koetse is dit te danken aan het feit dat de bron- en contactonderzoeken in China erg goed geregeld zijn en dat overal streng wordt gecontroleerd.
Bewegingsvrijheid heeft een prijs
Chinezen hebben daardoor nu veel bewegingsvrijheid, maar dit komt niet zonder prijs. "De gezondheidapps spelen een heel grote rol. Maar mensen geven daar wel privacy mee op, want die app houdt precies bij waar je allemaal bent geweest."
Er worden geen risico’s genomen, zegt Koetse. "Alles is erop gericht om een tweede golf te voorkomen. Daarom kun je ook niet stellen dat alles weer terug naar normaal is, de tijd vóór de pandemie, en ik denk dat dat zal blijven tot er een vaccin of snelle behandelmethode is." Maar zolang de overheid er in slaagt de situatie nauwgezet in de gaten te houden, lijkt het erop dat de Chinezen relatief veel bewegingsvrijheid hebben.
Deze maatregelen zijn er nog wel
In China lijkt veel weer toegestaan. Mensen mogen weer met onbeperkte aantallen samenkomen, afstand houden is niet verplicht en nachtclubs zijn weer open. Toch is niet alles terug bij het oude.
Iedereen is verplicht om de Chinese corona-app te downloaden. Die houdt van iedereen bij waar hij of zij geweest is en geeft een melding wanneer iemand in contact is geweest met een besmet persoon, en in quarantaine moet. De app volgt de locatie van de gebruikers doordat die overal bij restaurants, ziekenhuizen, kroegen en bioscopen moeten inchecken via een QR-code bij de ingang.
Verder zijn mondkapjes nog steeds verplicht in het openbaar vervoer en moeten mensen die uit het buitenland komen twee weken in quarantaine.