Ga naar de inhoud
Coronabestrijding

Van tragedie naar trots: Italië heeft het coronavirus onder controle

Ook de kleinsten proberen zoveel mogelijk afstand te houden Beeld © Getty Images

Het was het Europese land dat als eerste hard getroffen werd door het coronavirus. Beelden van overvolle ic's en huilende verpleegkundigen gingen de hele wereld over. Maar dankzij een ijzeren discipline en een enorme trots weet Italië het virus nu wel succesvol te bestrijden. De grote wielerkoersen die in het land op punt van beginnen staan, vormen voor de Italianen de ultieme test.

Italianen zijn normaal gesproken niet het braafste jongetje van de klas, vertelt onze Italië-correspondent Anouk Boone. "Maar de eerste coronagolf heeft vooral in het noorden van het land wel een litteken achtergelaten." 

Op het hoogtepunt van de coronacrisis stierven er in Italië per dag bijna duizend mensen aan het virus. Waar het coronabeleid in eerste instantie werd bespot, zorgen de maatregelen er nu voor dat het aantal besmettingen laag is. In tegenstelling tot veel andere Europese landen.

Aantal
Lees ook:
Aantal besmettingen stijgt bijna overal in Europa, maar niet in Italië

'Kijk eens Europa!'

Dat komt mede dankzij de discipline van het Italiaanse volk, vertelt Boone. "De maatregelen worden hier goed opgevolgd. De boetes voor het overtreden ervan zijn dan ook hoog en mensen spreken elkaar op straat erop aan."

Boone: "De klap was hier in het voorjaar zo groot, dat de discipline er overal nog steeds is. Bijvoorbeeld ook in de horeca: ik had gisteren afgesproken met een vriendinnetje bij een barretje, maar die was opeens dicht. Als het een paar dagen te druk is geweest, moet een tent hier even de deuren sluiten en dat doen ze dan ook."

De hashtag #ikdoenietmeermee die gisteren in Nederland trending was op social media, zul je in Italië dan ook niet snel tegenkomen. Volgens Boone gaat het in het land echt niet allemaal van een leien dakje en zijn er ook mensen die de mondkapjesplicht 's avonds niet zo nauw nemen, maar is een grote meerderheid van de Italianen voorstander van de coronamaatregelen. 

Daar speelt ook het trotse gevoel in mee. Boone: "Veel Italianen voelden zich overvallen door het grote aantal coronadoden dit voorjaar." Maar waar in Spanje, Frankrijk en ook Nederland er nu een tweede coronagolf is, kunnen de Italianen nu met trots zeggen dat zij het virus wél onder de duim hebben. 

Lang
Lees ook:
Lang wachten in Spanje, direct aan de beurt in Duitsland en Turkije: zo gaat testen in het buitenland

Naast de discipline valt ook het testbeleid in Italië op. Wachtrijen zijn er nauwelijks, omdat je je alleen met een doktersverklaring mag laten testen. Daardoor krijgt iedereen ook binnen een dag te horen of hij positief is op het virus en kan het contactonderzoek snel worden gestart. 

'Horeca heeft juist maatregelen nodig'

Economisch gaat het niet goed, kleine ondernemers krijgen veel klappen, vertelt Boone. "Daar is het einde nog lang niet in zicht. Maar gezondheidsmaatregelen gaan niet ten koste van economie. Er zijn soms wel lockdowns of tenten die gesloten worden, maar dat is altijd heel lokaal."

De redenering in Italië is juist dat onder meer de horeca baat heeft bij de maatregelen. Boone: "Als mensen zich aan de maatregelen houden en er discipline is, hoeven zij niet op slot."

Het uitblijven van Nederlandse toeristen deze zomer, was economisch een grote klap:

01:47

De Giro als ultieme test

In Italië is nu eigenlijk alles, op de discotheken na, weer open. En het land gaat weer grote evenementen organiseren. Vanaf morgen vindt het WK Wielrennen plaats in Italië. En volgende week begint, veel later dan anders, de Giro d'Italia. 

De Giro is voor de Italianen echt een iconische koers, vertelt Boone. "Met de Giro hopen de Italianen dat het land weer definitief opkrabbelt."

Maar hoe gaat het Italiaanse publiek zich gedragen? In de Tour de France waren er met name in de bergetappes veel fans die soms zonder mondkapje vlakbij elkaar stonden. Boone vertelt dat de Giro-organisatie zich bewust is van de mogelijke gevaren. 

"Er zullen plekken zijn waar een beperkt aantal mensen de koers kan kijken. En als het ergens druk is, krijg je hier sowieso een thermoscanner op je voorhoofd. Bij verhoging moet je dan weg, en er wordt altijd gehamerd op afstand houden."

Emotie of verstand? 

Girodirecteur Mauro Vengi straalt het gevoel uit wat in het hele land leeft: vertrouwen. Vertrouwen op een goede afloop. Zorgen zijn er altijd, maar met een ijzeren discipline wordt deze iconische Giro omarmd. 

Ook Boone verwacht dat de Italianen de Giro weer aankunnen. "Het blijft emotie, maar ze zijn zich wel doordrongen van afstand en er bewust van dat dit soort evenementen alleen met bepaalde discipline kan plaatsvinden. Het zal zeker druk zijn, maar wel altijd met thermoscanners en mondkapjes."