Thuiswerkwet

Thuiswerken? In Spanje betaalt je baas de bureaustoel

23 september 2020 11:39 Aangepast: 23 september 2020 11:51
Beeld © ANP

Werk je thuis? Dan gebruik jij je eigen WiFi, drink je eigen koffie en zit je op je eigen bureaustoel. Werknemers betalen dat (vaak) zelf. In Spanje worden werkgevers nu verplicht die kosten te vergoeden.

Na de eerste coronagolf heeft de Spaanse regering samen met de vakbonden en werkgevers lang gewerkt aan een speciale thuiswerk-wet. Door de wet zijn wetgevers nu verplicht de onkosten te vergoeden, mits het personeel meer dan dertig procent van het werk vanuit huis moet verrichten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Upgrade je thuiskantoor: handige gadgets voor thuiswerkers

Een speciaal werkcontract

Alle materialen die een werknemer vanuit huis nodig heeft om zijn werk te kunnen voeren moeten worden vergoed. Denk daarbij aan de telefoon- en internetrekening. Aan de bureaustoel en in sommige gevallen zelfs aan de laptop.

De spullen die door een werknemer mogen worden gedeclareerd zijn per sector vastgesteld in de nieuwe wet. 

Maar een kop koffie valt niet onder de kosten die worden gedekt. Werkgevers en werknemers die thuis gaan werken, gaan een speciaal contract opstellen. Naast de kosten die een werknemer mag declareren, worden daarbij ook afspraken gemaakt tussen hoe de verdeling van werktijd thuis en werktijd op kantoor wordt geregeld. 

En tot slot: thuiswerken mag in Spanje nooit verplicht worden gesteld door de werkgever. Bedrijven kunnen hun werknemers niet dwingen vanuit huis te werken, dat moet altijd op vrijwillige basis gebeuren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV wil thuiswerkregeling om goede werkplek en vergoedingen af te dwingen

In Nederland ook? 

Het Nibud heeft uitgerekend dat een gemiddelde dag thuiswerken een Nederlander twee euro kost. Per maand zou dat, bij een werkweek van vijf dagen, uitkomen op een bedrag van ruim veertig euro.

In de berekening werden gas, water en elektriciteitskosten meegenomen, een afschrijving voor het bureau en de bureaustoel, maar ook de kosten voor koffie en wc-papier. Tijdens de eerste coronagolf werkte zo'n tachtig procent van de Nederlanders thuis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koffie, gas en wc-papier: vergoeding voor thuiswerken nodig?

Vakbond FNV heeft al opgeroepen dat het niet kan dat de extra kosten voor thuiswerken bij de werknemer terecht komen. Aan de andere kant kan thuiswerken natuurlijk ook benzinekosten of kosten voor het openbaar vervoer natuurlijk besparen.

Toch wil de vakbond dat net als in Spanje extra onkosten worden vergoed én dat wettelijk wordt geregeld dat je een balans krijgt tussen thuiswerken en werken op kantoor. 

Voorlopig lijken er vanuit de politiek echter nog geen plannen om werkgevers te verplichten tot een speciale thuiswerkwet, waardoor werknemers de kosten van het thuiswerken kunnen declareren. 

Digitaal vergaderen. In Nederland is het advies om als het kan weer thuis te gaan werken. Digitaal vergaderen. In Nederland is het advies om als het kan weer thuis te gaan werken.

Spanje: regionale lockdowns

Het tekenen van de thuiswerkwet had in Spanje ook enige haast. Het land wordt opnieuw hard getroffen door het coronavirus en regionaal worden er nu weer lockdowns afgekondigd. Dat geldt onder meer voor enkele wijken in Madrid. Tot nu toe mogen mensen nog voor hun werk de deur uit, maar de Spaanse regering wil met deze speciale thuiswerkwet ervoor zorgen dat werknemers zoveel mogelijk vanuit huis gaan werken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore