Reddingsoperatie

470 walvissen gestrand voor kust Australisch eiland: al 290 overleden

23 september 2020 04:45 Aangepast: 23 september 2020 04:58
Nooit eerder strandden er zoveel walvissen voor de kust van Australië. Beeld © AFP

Voor de kust van het Australische eiland Tasmanië is vanuit een helikopter een groep van nog eens tweehonderd gestrande walvissen waargenomen. Zij lijken vrijwel allemaal te zijn overleden. Reddingswerkers waren al met man en macht bezig om een groep van 270 gestrande walvissen terug naar zee te brengen. "Wat we met de dode dieren doen weten we nog niet, maar er moet íets gebeuren."

Al twee dagen zijn tientallen vrijwilligers bezig om een groep van 270 gestrande walvissen voor de kust van Tasmanië terug naar zee te brengen. Gisteren leek een derde van die groep dieren al te zijn overleden. Het gaat vermoedelijk om grienden: de op de orka na grootste dolfijnsoort.

Verkenningsvlucht

Tijdens een verkenningsvlucht over het gebied ontdekten de reddingswerkers vandaag nog een groep walvissen. Het gaat om zo'n tweehonderd dieren die op een andere zandbank terecht zijn gekomen. "Het zag er vanuit de helikopter niet uit alsof ze te redden waren", zei een van de onderzoekers tijdens een persconferentie. Er is een team experts naar de groep onderweg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een derde gestrande walvissen Tasmanië dood: 'Net een kerkhof'

Waarschijnlijk is de groep tegelijkertijd met de andere walvissen gestrand, maar zijn ze eerder over het hoofd gezien. In totaal zijn er zo'n 470 walvissen gestrand. Zo'n 290 van de dieren zijn dood. Het is de grootste walvissenstranding in de geschiedenis voor de kust van Australië.

Bevrijd

Gisteren slaagden reddingswerkers erin om 25 dieren uit het ondiepe water te bevrijden en terug naar zee te brengen. Die missie lijkt vooralsnog succesvol: de meeste dieren bleven in de diepte rondzwemmen. Twee walvissen keerden terug en strandden opnieuw.

Omdat walvissen zeer sociale dieren zijn, vreesde walvissendeskundige Vanessa Pirotta dat meer bevrijdde dieren terug zouden keren naar de groep die zich nog in het ondiepe water bevond.

De reddingswerkers richten zich de komende dagen nog op de groep van 270 walvissen die ze eerder op het oog hadden, omdat zij de meeste overlevingskansen lijken te hebben.

290 dode dieren

Wat er met de dode walvissen moet gebeuren is nog onduidelijk. Al zo'n 290 dieren zijn dood en dat aantal loopt waarschijnlijk nog verder op. "We kunnen ze onmogelijk in de haven laten want daar zullen ze meerdere problemen opleveren."

De stranding heeft volgens experts een natuurlijke oorzaak en is niet de schuld van mensen. In 1935 strandde er ook een groep van bijna driehonderd walvissen voor de kust van het Australische eiland.

Euthanasie

"Er is weinig dat we kunnen doen om dit te voorkomen", vertelt bioloog Kris Carlyon aan The Guardian. Toch doen de Australische autoriteiten er alles aan om de overlevende walvissen terug naar zee te begeleiden.

In een later stadium zou euthanasie voor sommige dieren mogelijk een oplossing zijn, maar volgens Carlyon is ook dat makkelijker gezegd dan gedaan. "We denken dat we nog een kans maken met de dieren die nu nog leven."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore