'Glorie brengen aan China'

Agent uit New York bleek spion te zijn voor China

22 september 2020 13:53 Aangepast: 22 september 2020 15:47

Een opmerkelijke zaak in Amerika: een agent van de New York Police Department wordt verdacht van spionage voor de Chinese overheid. De agent in kwestie, een Amerikaans staatsburger van Tibetaanse afkomst, zou de Tibetaanse gemeenschap in New York bespioneerd hebben en hun activiteiten hebben doorgespeeld naar Peking.

De agent, Baimadajie Angwang, is geboren in de Chinese regio Tibet en emigreerde op zijn achttiende naar de Verenigde Staten. Hij zou sinds 2018 in contact zijn met het Chinese consulaat in New York.

Asielverhaal verzonnen

Volgens de aanklachten tegen hem speelde Angwang informatie door over de Tibetaanse gemeenschap in New York, in het bijzonder de Tibetanen die voorstanders waren voor onafhankelijk voor Tibet van China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw strijdtoneel VS en China met sluiting consulaten over en weer

Angwang kwam op zijn achttiende naar de Verenigde Staten om daar asiel aan te vragen. Hij zou naar eigen zeggen gemarteld zijn in China vanwege zijn Tibetaanse afkomst. De FBI gelooft nu dat dat verhaal verzonnen is.

Uit grondig onderzoek blijkt nu dat zijn vader gediend heeft in het Chinese Volksleger en allebei zijn ouders lid zijn van de communistische partij.

China spioneert al langer in de VS

Dat China veel aan spionage doet in de Verenigde staten is al langer bekend. In 2019 werden twee oud-CIA agenten veroordeeld voor het doorsluizen van gevoelige informatie aan Peking voor honderdduizenden euro’s. De agenten kregen 19 en 20 jaar cel.

Ook bleek een voormalig Chinees consulaat in de Amerikaanse stad Houston een bolwerk te zijn van spionageactiviteiten. Het Chinese telecombedrijf Huawei is in de VS in de ban gedaan uit angst voor spionage. President Trump overweegt nu ook om de populaire app TikTok te verbieden om dezelfde redenen.

Glorie brengen aan China

Uit gelekte communicatie die in handen is van de FBI zou Angwang onder andere tegen het consulaat hebben gezegd dat hij wou opklimmen in de politiemacht van New York om 'glorie te brengen' aan China. Naast spionage zou de agent ook andere Tibetanen hebben aangewezen die als informant konden dienen en aan Peking hebben doorgegeven welke Tibetanen zij als ‘dreiging’ moeten beschouwen. Ook zou hij geprobeerd hebben Chinese ambtenaren in contact te brengen met Amerikaanse politiefunctionarissen door ze uit te nodigen voor politiebijeenkomsten.

Volgens de FBI zou de informatie die Angwang heeft doorgespeeld geen dreiging hebben gevormd voor de Amerikaanse staatsveiligheid. Toch zijn de aanklachten zwaar. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij een gevangenisstraf van 55 jaar krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Chinese leger heeft controle over Huawei en Hikvision'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore