Australisch eiland

Een derde gestrande walvissen Tasmanië dood: 'Net een kerkhof'

22 september 2020 04:21 Aangepast: 22 september 2020 04:25
Vrijwilligers doen er alles aan om de nog levende dieren naar dieper water te krijgen. Beeld © EPA

Voor de kust van het Australische Tasmanië is een race tegen de klok begonnen. Zo'n 270 walvissen zijn daar vast komen te zitten op meerdere zandbanken. Een derde van de walvissen is al overleden en onderzoekers beschrijven de trieste situatie als een 'walvissenkerkhof'.

De walvissen werden gisteren opgemerkt en onmiddellijk is een team met specialisten naar het afgelegen strand gestuurd waar een deel van de dieren vastzit.

Afgelegen strand

De dieren bevinden zich op drie verschillende plekken voor de kust van het Australische eiland Tasmanië in ondiep water. Het gaat vermoedelijk om grienden: de op de orka na grootste dolfijnsoort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

250 walvissen vast op zandbank bij Tasmanië

Een eerste schatting van de onderzoekers leert dat een derde van de walvissen al is overleden. Een reddingsoperatie om de nog levende dieren uit het ondiepe water te krijgen gaat waarschijnlijk dagen duren.

Te zwaar

"Triage wordt hier heel belangrijk", vertelt natuurbioloog Kris Carlyon aan de Sydney Morning Herald. "We zullen ons eerst moeten richten op de dieren met de beste overlevingskansen."

Dat is niet het enige probleem van de onderzoekers. "We zullen ons ook moeten richten op de dieren die we daadwerkelijk kunnen verplaatsten, want sommige walvissen zijn mogelijk te groot voor ons."

Grienen kunnen wel zeven meter lang worden en drie ton wegen.

Gissen naar conditie

Hoewel de onderzoekers inschatten dat een derde van de dieren al is overleden, blijft het gissen naar de conditie van de dieren die nog leven.

Zo'n tweehonderd walvissen zitten vast op één zandbank, maar er zijn ook twee verschillende groepen van zo'n dertig walvissen die elders in ondiep water zijn beland.

Groot gebied

Er zijn meer vrijwilligers onderweg om te komen helpen, maar het gebied is simpelweg te groot om snel in kaart te kunnen brengen. Inwoners van Tasmanië is gevraagd uit de buurt van de stranden te blijven.

250 walvissen zijn gestrand in een baai op het Australische eiland Tasmanië. 250 walvissen zijn gestrand in een baai op het Australische eiland Tasmanië.

Vanessa Pirotta, walvissendeskundige aan de Macquarie universiteit in Sydney, heeft met meerdere vrijwilligers ter plaatse gesproken. De dieren zouden te horen zijn – wat betekent dat ze ademen en met elkaar communiceren.

Sociale dieren

Toch is het de vraag hoe succesvol de reddingsoperatie zal zijn, legt Pirotta uit. "Een van mijn grootste zorgen is dat bevrijdde dieren die zijn teruggekeerd naar zee zich omdraaien en opnieuw stranden."

Volgens Pirotta zijn de grienden namelijk zeer sociale dieren. "Als je enkele walvissen bevrijdt uit zo'n grote groep is de kans groot dat ze opnieuw stranden."

Het is vaker voorgekomen dat de dieren stranden voor de kust van Australië en Tasmanië. Toch is het zeker tien jaar geleden dat zo'n grote groep strandde. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore