Hoger alertlevel

Engelse kroegen vanaf 22.00 uur dicht: 'Symbolische maatregel'

22 september 2020 02:50 Aangepast: 22 september 2020 05:57
De Britse premier Boris Johnson in een Engelse pub. Beeld © Eyevine

In Groot-Brittannië moeten kroegen vanaf donderdag om 22.00 uur sluiten. Ook mogen gasten alleen nog maar aan een tafeltje zitten om bediend te worden. De maatregelen moeten de verspreiding van het virus stoppen, maar zijn vooral 'symbolisch'.

Premier Boris Johnson zal de nieuwe maatregelen vanavond om 20.00 uur in een televisietoespraak bekendmaken, melden bronnen aan de BBC.

Het alertlevel in Groot-Brittannië wordt verhoogd naar level 4, wat betekent dat het coronavirus zich momenteel 'snel of exponentieel verspreidt'. Het hoogste niveau is 5, maar dat geldt pas als het gezondheidsstelsel overweldigd dreigt te worden en een volledige lockdown noodzakelijk is. 

Exponentiële verspreiding

Als er nú niet ingegrepen wordt zou het aantal dagelijkse besmettingen in oktober op kunnen lopen naar 50.000 per dag, voorspelt infectiedeskundige Patrick Vallance. Dat zou leiden tot meer dan tweehonderd doden per dag in november.

Gisteren werden er in Groot-Brittannië 4.368 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er flink meer dan de 3.899 besmettingen die zondag werden gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca in coronabrandhaarden om 01.00 uur dicht, groepsgrootte maximaal 50

Ook in Schotland, Noord-Ierland en Wales worden de maatregelen aangescherpt. In sommige gebieden van Groot-Brittannië geldt een regionale lockdown, in andere delen mogen mensen uit verschillende huishoudens elkaar niet opzoeken.

Deuren vervroegd sluiten

Vanaf deze week moeten kroegen verplicht om 22.00 uur de deuren sluiten. Gasten mogen slechts nog bediend worden aan een tafeltje en kunnen niet meer naar de bar komen om te bestellen.

Volgens correspondent Anne Saenen wordt die maatregel volgens velen gezien als 'symbolisch'. Hopelijk begrijpt het Britse volk de boodschap en worden mensen voorzichtiger.

Ook bij ons, in de Randstad, werden de openingstijden van de horeca vorige week aan banden gelegd. Mensen gaan ook in Nederland minder streng om met de coronamaatregelen, en dat moet veranderen zei premier Rutte. 

Niet eenvoudig

Een woordvoerder van de Britse regering zegt dat 'de impact van de nieuwe maatregelen enorm zal zijn' voor veel mensen en bedrijven.

"We weten dat dit niet eenvoudig zal zijn", voegt hij daaraan toe. "Maar we moeten actie ondernemen om de verspreiding van het virus te stoppen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore