Dodental in Nederland op 6400

Wereldwijd een miljoen coronadoden (en in werkelijkheid zelfs nog meer)

29 september 2020 03:02 Aangepast: 29 september 2020 12:35
Beeld © ANP / Remko de Waal

Een miljoen. Zoveel mensen kwamen er tot nu toe om het leven met of door Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. De grens werd vannacht gepasseerd. Het gaat om geregistreerde doden, in werkelijkheid zal dit aantal nog vele malen hoger liggen.

De Johns Hopkins Universiteit houdt al maanden een kaart bij met realtime data over het over het aantal overleden patiënten. Ook het RIVM deelt dit dashboard op de website. 

De aantallen zijn gebaseerd op onder andere de informatie van Wereldgezondheidsorganisatie WHO en ECDC European Centre for Disease Prevention and Control. Vorige week stond de teller nog op 960.000 doden.

Een hoop kanttekeningen

Bij de cijfers zijn wel een hoop kanttekeningen te plaatsen. In werkelijkheid zullen meer mensen zijn overleden aan het virus.

Dat zit zo: niet iedereen die symptomen van Covid-19 had en daaraan is overleden, is getest. Veel landen tellen deze 'coronadoden' niet mee in de statistieken, omdat feitelijk niet is vastgesteld dat deze mensen corona hadden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna driekwart bevolking steunt strengere maatregelen tegen corona

Andere landen doen dit weer wel. België telt bijvoorbeeld veel ruimer: als de huisarts op basis van symptomen vermoedt dat een patiënt aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, wordt deze persoon ook gerapporteerd. 

En dan zijn er ook nog landen die positief geteste personen niet rapporteren als deze mensen zijn overleden aan de gevolgen van iets anders, bijvoorbeeld kanker.

Vergelijken tussen landen is dus lastig. Ook speelt mee dat sommige landen veel meer testen dan anderen landen. Voor wat het waard is, dit zijn de cijfers van vanmiddag van John Hopkins:

Mondkapjes: zo stoppen ze corona

Of je nou praat, niest, lacht of hoest: er vliegen kleine spuugdeeltjes door de lucht met daarin mogelijk het coronavirus. Mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het virus, maar hoe doen ze dat?

Nederland

Het officiële dodental in Nederland ligt op 6400. Ook in ons land gaat men ervan uit dat meer mensen zijn overleden aan de gevolgen van dit virus. Op het hoogtepunt van de epidemie in Nederland stierven veel mensen zonder dat ze getest waren, vooral in verpleeghuizen. Deze aantallen kwamen niet in deze coronastatistieken, maar wel in de algemene overlijdensstatistiek van het CBS.

Eind juli stelde het CBS vast dat bij 1956 overledenen die niet getest zijn op corona, het virus een cruciale rol speelde bij het overlijden. In maart en april krijg je dan het volgende beeld:

Het is nu 8 maanden geleden dat de WHO bekend maakte dat het coronavirus van mens op mens overdraagbaar was. Dat was op 20 januari. De eerste mensen die besmet raakten met het virus hadden een pluimvee- en vismarkt bezocht in de Wuhan, een stad in het midden van China.

Op 27 februari werd de eerste positief geteste patiënt gemeld in Nederland. Op 6 maart was het eerste sterfgeval. Vijf dagen later, op 11 maart, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de Covid-19-uitbraak tot pandemie verklaard.

Marjoke (82) blijft thuis om corona: 'Mijn wereld is klein'

Uit angst om besmet te worden of anderen te besmetten, zijn ouderen nog steeds terughoudend om de deur uit te gaan. Marjoke Verschoor (82) houdt zich streng aan de coronaregels en blijft vooral veel binnen, maar vindt zichzelf bepaald niet zielig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore