Aftellen tot verkiezingen

Opvolging overleden opperrechter Ginsburg verdeelt Verenigde Staten

20 september 2020 21:25 Aangepast: 20 september 2020 21:35
Ruth Bader Ginsburg Beeld © EPA

Twee Republikeinse senatoren hebben zich uitgesproken tegen de snelle benoeming van een opvolger voor opperrechter Ruth Bader Ginsburg. Zij overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd, slechts 46 dagen voor de presidentsverkiezingen tussen Donald Trump en Joe Biden.

Na de dood van de Ginsburg barstte direct de discussie los over haar opvolging. Het hooggerechtshof spreekt zich uit over gevoelige kwesties als abortus en wapenbezit.

Rechters worden voor het leven benoemd, dus als president Trump een opvolger aanwijst kan dat nog tientallen jaren gevolgen hebben voor de samenstelling van het hof. Daar zijn de rechters die als conservatief worden gezien nu al in de meerderheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse hoge rechter Ruth Bader Ginsburg overleden (87)

Op 8 november zijn er nieuwe presidentsverkiezingen. De Republikeinse senatoren Lisa Murkowski uit Alaska en Susan Collins uit Maine willen daar op wachten.

Lisa Murkowski Lisa Murkowski

Als nog twee senatoren hetzelfde doen als Murkowski en Collins, dan is er geen meerderheid in de Senaat om de voordracht van een nieuwe rechter te bekrachtigen.

De Republikeinen hebben een meerderheid 53 tegen 47 zetels in de Senaat. Die kamer van het Congres beslist over de benoemingen van rechters in het Hooggerechtshof.

Winnaar presidentsverkiezingen

Bijna twee op de drie Amerikanen is van mening dat de benoeming van een nieuwe rechter moet worden gedaan door de winnaar van de presidentsverkiezingen, blijkt uit een opiniepeiling van Reuters/Ipsos onder duizend Amerikanen.

Trump lijkt zich daar niets van aan te trekken. Hij maakt naar verwachting in de komende dagen al bekend wie hij in het hof wil installeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore