Lege weide

Geen XL-bierpullen of spannende decolletés: Duitsland baalt van Oktoberfest

19 september 2020 19:40 Aangepast: 19 september 2020 19:43
Natascha Hofman, de playmate van dit jaar.

Geen lange tafels vol bierpullen, geen spannende decolletés of vrolijke orkesten. Het grootste volksfeest ter wereld, het Oktoberfest in München, gaat vanwege corona niet door. "Dit raakt niet alleen miljoenen feestgangers, dit raakt heel Duitsland", zegt correspondent Jeroen Akkermans, zelf ook groot fan van het feest.

Vandaag zou eigenlijk de aftrap zijn geweest van het grootste volksfeest ter wereld. Maar corona maakte alles anders. In plaats van miljoenen liters bier, vliegtuigen vol bezoekers en overvolle hotels, is de Theresienwiese in München zo goed als uitgestorven.

"Vanwege corona mag er geen tent staan in de weide. Alleen vijftig herbergen rondom het terrein mogen onder strenge regels open", zegt Duitsland-correspondent Jeroen Akkermans.

Ramp voor de deelstaat

En dat is met één woord: 'Scheiße.' "Dit raakt heel Duitsland", zegt Akkermans. "Er komen jaarlijks zo'n 6 miljoen mensen op het festival af, ook veel Nederlanders gaan er jaarlijks heen. Al die bezoekers zorgen voor een omzet van 1,3 miljard euro, overvolle hotels en afgeladen vliegtuigen."

En nu? "Nu blijft iedereen weg. Ook de duizenden Nederlanders die elk jaar komen." Akkermans snapt dat besluit wel. "Waarom zou je ook nu komen? Door corona is er geen bal aan."

Het terrein is uitgestorven Het terrein is uitgestorven

Enorme happening

Akkermans bezocht zelf meerdere keren het volksfeest. Het zag met eigen ogen: hét succes van het Oktoberfest zijn die gigantische mensenmassa's die om 10.00 uur al hun eerst bierpul aan hun lippen zetten. 

"Ik vond het keer op keer een ware happening. Geweldig! Voor een dagje dan. Er is zo veel te zien. Die lange tafels in enorme tenten, vrouwen in dirndls met spannende decolletés. Serveerders die soms wel 10 bierpullen van 1 liter op een dienblad dragen. Echt krachtwerk."

De straten zijn uitgestorven. De straten zijn uitgestorven.

Oudjes in rollators

Het leuke is ook dat het een feest is voor jong en oud, vervolgt Akkermans. "Het feest trekt vooral veel jongeren, maar je ziet ook de oudjes met rollators richting de tafels gaan."

Ondertussen klinken de vrolijke noten van de vele blaaskapellen. "Echte dansers zijn de Duitsers niet, maar als er wat bier in zit, willen de heupen nog weleens langzaam losgaan. Wat dat betreft lijken de Duitsers wel op Nederlanders. Het is ook een heel toegankelijk feest, daarom is het zo in trek."

Heel toegankelijk feest

Het Oktoberfest wordt sinds 1810 gehouden, ter ere van de bruiloft van prinses Theresia en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het is ook een belangrijk feest voor politici. "Die laten graag hun gezicht zien. Als er verkiezingen zijn, gebruiken ze het feest graag om campagne te voeren."

Dat het feest der feesten niet door kon gaan, werd in april al bekendgemaakt door de Beierse premier. Dat kwam niet als een grote verrassing. Wel als grote teleurstelling.

Maar één ding hopen

"Beieren is één van de twee meest getroffen deelstaten als het om het coronavirus gaat", besluit Akkermans. "Het aantal besmettingen is vergelijkbaar met dat van Nederland. Mensen snappen wel dat dit feest echt niet door kon gaan dit jaar. Ook carnaval gaat dit jaar niet door." 

Er zit maar één ding op: duimen dat het volgend jaar wel doorgaat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore