Medicane

Mini-orkaan in Griekenland: doden en veel schade

19 september 2020 14:08 Aangepast: 19 september 2020 14:15
Beeld © AP

Een orkaan in Europa, dat horen we niet vaak. Toch komen ze voor. Gisteren kwam er één aan land in Griekenland. Het was een medicane, een mini-orkaan. Die richtte wel veel schade aan: twee mensen kwamen om.

Modderstromen, omgewaaide bomen en stroomuitval. Vooral de plaats Karditsa, in het midden van Griekenland, werd zwaar getroffen. Een boer werd dood gevonden op zijn boerderij.

In de omgeving werd een vrouw gevonden die was verdronken in haar ondergelopen huis. Een derde slachtoffer wordt nog vermist, het is een automobiliste van wie de auto werd meegesleurd door het hoogwater.

Medicane

Een orkaan in de Middellandse Zee wordt medicane genoemd. Dit is een samenvoeging van de woorden 'mediterranean' en 'hurricane'. Het is eigenlijk een mini-orkaan. Qua grootte is het toch wel wat anders dan wat we zien in de Verenigde Staten. 

Ze beginnen op dezelfde manier: als een buiengebied boven warm zeewater. Deze orkaan begon ten noorden van Libië. Door het warme zeewater ontwikkelde dit buiengebied tot een medicane.

Door een stijgende zeewatertemperatuur lijkt het erop dat we steeds vaker dit soort fenomenen gaan zien, meldt Buienradar. De afgelopen dertig jaar werden 63 medicanes gerapporteerd, gemiddeld dus twee per jaar.

Beeld uit de stad Karditsa in Griekenland Beeld uit de stad Karditsa in Griekenland

De orkaan van gisteren haalde uiteindelijk windstoten tot 117 kilometer per uur en zorgde voor zware regenval.

Hij trof vooral het westen van Griekenland, waaronder de ook bij vakantiegangers geliefde eilanden Kefalonia en Zaynthos.

55 migranten

Ondertussen wordt er op de Ionische Zee nog gezocht naar een schip met 55 migranten aan boord, dat gisteren een noodsignaal uitzond. De Griekse kustwacht houdt er rekening mee dat het schip zijn koers heeft verlegd om de storm te ontwijken.

Orkaanseizoen wordt steeds langer en heftiger, dit is waarom

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore