'Sociale straf'

Indonesië: geen mondkapje? Dan meehelpen op kerkhof

17 september 2020 21:30
Indonesische doodgravers in Jakarta

in de Indonesische provincie Oost-Java moeten acht mannen die weigerden een mondkapje te dragen, voor straf grafkuilen graven op een kerkhof. Daar is veel ruimte nodig voor coronaslachtoffers. De lokale autoriteiten hopen de weigeraars zo een lesje te leren over de gevolgen van het coronavirus.

Voor zover bekend is Oost-Java de enige Indonesische provincie waar dit soort straffen zijn doorgevoerd. Eerder experimenteerde de hoofdstad Jakarta al met een andere opmerkelijke straf: daar moesten mensen die geen mondkapje droegen 100 tellen in een doodskist liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen mondkapje? Als straf 100 tellen in een doodskist

In Oost-Java hoeft overigens niet iedereen zonder mondkapje gelijk een schep te pakken. De autoriteiten stellen overtreders voor de keus: betaal een boete van 150.000 rupiah (omgerekend 8 euro) of aanvaard een 'sociale straf', in dit geval dus graafwerk op het kerkhof.

Andere straffen zijn schoonmaken of het doen van push-ups. Veel mensen op het platteland zijn arm en kunnen de boete niet betalen. Zij gaan voor de sociale straf.

Mondkapjes verplicht

De strenge straffen zijn ingevoerd omdat het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. De laatste tijd komen er dagelijks meer dan drieduizend besmettingen bij – het hoogste gemiddelde aantal sinds het begin van de pandemie.

Om toch wat greep op de situatie te krijgen, werd in juli het dragen van een mondkapje landelijk verplicht. Maar lang niet iedereen wil zich hieraan houden. Om ervoor te zorgen dat de mondkapjes toch gedragen worden, heeft Indonesië besloten om naast de politie ook het leger in te zetten bij de handhaving.

Indonesische soldaat en agent doen bij een man een mondkapje om Indonesische soldaat en agent doen bij een man een mondkapje om

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore