De Griekse politie brengt vandaag honderden migranten naar een nieuw opvangkamp op Lesbos. Dat is neergezet na de verwoestende brand op kamp Moria, een week geleden. De vluchtelingen willen eigenlijk niet. Correspondent Olaf Koens ter plaatse: "Het eerste dat mensen hier zeggen, is: no way dat we naar het nieuwe kamp gaan."
"Het is een hele grote volksverhuizing", zegt correspondent Olaf Koens. Hij is al een week op het Griekse eiland. "Ik zie honderden mensen die, zo goed en zo kwaad als dat kan, met hun spullen naar dat nieuwe kamp vertrekken. We zien ook dat er een grote politie- en legeroperatie gaande is."
Onze correspondent sprak eerder met Iram (13) uit Afghanistan
Onze correspondent wordt door de Griekse politie op afstand gehouden. "De straten en zijweggetjes zijn afgezet. Wij mogen er niet door. De Griekse politie houdt ons tegen. Ze zeggen: er is een operatie aan de gang. Dat mogen jullie niet zien en niet filmen."
"We staan nu op een zijweggetje vlakbij. Ik zie wel zwaarbewapende agenten, het leger, politievoertuigen heen en weer rijden. Ik zie geen geweld."
Sinds de brand in kamp Moria leven de ruim 12.000 oud-kampbewoners op straat. Voor ongeveer 5000 mensen is een nieuw kamp neergezet. Tot vanochtend waren er in totaal 1800 mensen vrijwillig naar het nieuwe kamp gekomen, aldus de Griekse autoriteiten.
Eieren voor je geld
"Ik kan het zelf niet natellen, maar het cijfer lijkt redelijk te kloppen", reageert Koens. "Er zijn de afgelopen dagen een hoop mensen geweest die eieren voor hun geld hebben gekozen en dan toch maar naar dat nieuwe kamp zijn gegaan."
Koens ziet met eigen ogen dat veel plekken waar gisteren nog veel vluchtelingen zaten, nu leeg zijn. "Gisteren was ik bijvoorbeeld op een parkeerplaats waar misschien wel duizend mensen zaten. Die is nu leeg, maar de meeste mensen willen niet naar het nieuwe kamp."

Want als er 1800 mensen in het nieuwe kamp zitten, zit 85 procent van alle migranten er niet. Dat komt volgens Koens wel overeen met de stemming onder de vluchtelingen. "Bijna niemand wil naar dat kamp. Ze willen van het eiland af. Ze willen naar Europa. Ze zeggen ook: het is geen vluchtelingenkamp, het is een gevangenis. Als je er eenmaal ingaat, kom je er niet meer uit."
'Ook weer in de fik'
Kamp Moria was berucht om de overbevolking en de abominabele leefomstandigheden. Koens: "De mensen hier zijn ervan overtuigd dat de faciliteiten in het nieuwe kamp verschrikkelijk zijn. Net als in Moria."
"Wat je hier ook ziet, is dat de tenten heel dicht bij elkaar staan. Dus het risico op brand is weer aanwezig, net als in Moria. Dat is ook wat veel Grieken zeggen: als jullie een nieuw kamp bouwen, gaat dat ook weer in de fik."

Angst voor corona
De operatie om vluchtelingen naar het nieuwe kamp te krijgen, is volgens de Griekse autoriteiten vooral voor de volksgezondheid. Vlak voor de brand in Moria, was er onder de migranten een uitbraak van het coronavirus.
"Men is wel bang voor corona," ziet ook Koens. "Tot op heden is dat het eiland redelijk bespaard gebleven, maar het is altijd een risico. Zeker als de hygiëne slecht is en de mensen dicht op elkaar gepakt zitten. Het is ook wel iets waar ikzelf bang voor ben."
"Gisteren zag ik een hulpverlener op straat lopen met een grote fles handgel. Dat vond gretig aftrek, maar het is een druppel op een gloeiende plaat." In het nieuwe kamp zijn testfaciliteiten. Volgens de Griekse autoriteiten zijn 56 van de 1800 kampbewoners positief getest op corona.
Grieken houden media weg
Opvallend is dat Griekenland geen pottenkijkers wil. Journalisten worden bij de verhuisoperatie weggehouden, ook onze correspondent. "We moeten steeds omlopen omdat we iedere keer worden tegengehouden. Ik vind dat nooit heel gek, maar dat is omdat ik normaal gesproken in het Midden-Oosten werk. Daar ben je dat wel gewend. Maar dat het binnen de Europese Unie gebeurt, is wel opmerkelijk."
"Vluchtelingen, kwetsbare mensen, worden hier met harde hand naar het kamp gedirigeerd en wij mogen het niet zien, wij mogen er niet bij zijn. Dat steekt. Dat hoort niet zo te zijn."
"Wat hier gebeurt, moet gezien worden, maar ik kan je zeggen dat de Grieken er een hoop aan doen om te zorgen dat niemand het ziet. Maar gelukkig kunnen we goed hiken. We lopen nu alweer een uur in de zon. Eens kijken of we op deze plek worden tegengehouden."