Lief beest

Britse baby doodgebeten: 'Elk baasje denkt dat zijn hond zoiets niet doet'

17 september 2020 10:30 Aangepast: 17 september 2020 12:58
De foto die de moeder deelde als eerbetoon Beeld © Facebook

Een Britse moeder plaatste een foto op Facebook als eerbetoon voor haar baby’tje dat een paar dagen eerder werd doodgebeten door de hond van het gezin. Naar verluidt een rustige en lieve hond. "Omdat het een bekende hond is, vertrouwen mensen hem aan de kinderen toe", zegt een Nederlandse hondendeskundige.

De pasgeboren baby Elon werd gegrepen door Chow Chow-hond Teddy, terwijl de moeder in de badkamer was en de vader in de tuin. Elon werd naar het ziekenhuis gebracht, maar hij was niet te redden.

Aangehouden om nalatigheid

De vader en moeder van de baby werden aangehouden op verdenking van grove nalatigheid en doodslag. De hond kreeg na het incident een spuitje. De moeder, die op borgtocht vrij is gekomen, plaatste een foto op Facebook als eerbetoon voor haar baby. "Onze prachtige jongen. Ik hou van hem", schreef ze erbij.

In Britse media zegt de oom van het jongetje dat de hond mogelijk jaloers was op de baby. Of hij zag hem speelgoed. De hond was uit zijn hok gesprongen en door een open deur het huis in gerend, waar de baby in een wiegje lag te slapen.

Een Chow Chow-hond uit het archief (niet de bewuste hond) Een Chow Chow-hond uit het archief (niet de bewuste hond)

Volgens de oom zou de Chow Chow nooit voor problemen hebben gezorgd. "Hij was een grote softie. Alle kinderen knuffelden met hem. Het is voor hen nóg een groot verlies dat de hond er nu ook niet meer is."

Ten onrechte vertrouwen

De meeste jonge ouders die een hond hebben, zullen zeggen dat hun hond nooit een baby iets zou kunnen aandoen. Deskundige Jacqueline Verwey van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden (Alpha) waarschuwt heel voorzichtig te zijn met honden en kinderen. De bijtende hond is in het merendeel van de gevallen het huisdier van het slachtoffer.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

"Het is juist die schijnveiligheid die voor de meeste incidenten zorgt. Omdat het een bekende hond is, vertrouwen mensen hem aan de kinderen toe. Maar een hond kan gek reageren op een onverwachte prikkel. En kinderen kunnen zeer onverwachte prikkels zijn."

Weinig excessen

Gelukkig komen dit soort excessen in Nederland weinig voor. Vorig jaar werd in Diemen een baby’tje doodgebeten, maar dit is gelukkig zeer uitzonderlijk. Per jaar worden in Nederland ongeveer 150.000 hondenbeten geregistreerd. Eén tot twee incidenten lopen dodelijk af.

Archieffoto Archieffoto

Bij veel bijtincidenten voelt een hond zich bedreigd door een kind. Met name tijdens de 'kruipende' fase. "Dan zijn kinderen totaal onvoorspelbaar", vertelde Nienke Endenburg, docent aan de Universiteit Utrecht, naar aanleiding van een incident vorig jaar. Zij bestudeert de relatie tussen mens en dier.

"Baby's gaan hun wereld ontdekken. Dat doen ze door te voelen, knijpen, prikken en dingen in de mond te stoppen. Doodnormaal gedrag, maar daardoor kunnen ze dieren behoorlijk veel pijn doen. Voor dieren zonder ervaring met kinderen kunnen ze dus behoorlijk intimiderend zijn."

Nooit alleen laten

Door middel van grommen, en uiteindelijk te bijten geeft een hond aan dat het genoeg is. Endenburg: "Laat daarom nooit je jonge kind alleen bij een hond. Sommige mensen roepen: 'maar mijn hond bijt nooit'. Dat is onzin. Je moet altijd alert zijn."

Volgens de universitair docent is het ras wel van invloed op de ernst van een bijtincident. "Zoals je kunt voorstellen kan een herder een stuk harder bijten dan een chihuahua. Dat heeft te maken met de kaakkracht van het dier. Bovendien gebruiken rassen die van oorsprong een herdersfunctie hebben, zoals een border collie, sneller de bek. Maar border collies en herdershonden zijn over het algemeen heel tolerant naar mensen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore