Beschikbaarheid vaccin

Trump spreekt eigen topambtenaar tegen over coronavaccin

17 september 2020 03:05
Trump tijdens zijn persconferentie. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteravond (lokale tijd) gezegd dat er eind dit jaar minstens 100 miljoen coronavaccins worden gedistribueerd in de VS. Daarmee sprak hij de hoogste volksgezondheidsfunctionaris van zijn eigen regering tegen. Volgens de president was die "in de war".

Een paar uur voor Trump zijn uitspraak deed, had Robert Redfield, de directeur van het Centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC), gezegd dat een coronavaccin mogelijk pas medio volgend jaar of iets later op grote schaal kan worden verspreid. Redfield zei dat tegen een senaatscommissie.

Zes tot negen maanden 

De CDC-directeur zei dat er mogelijk in november of december een vaccin is, en voegde daaraan toe dat de beperkte hoeveelheid eerste dosissen naar de meest kwetsbaren kunnen gaan. "Om genoeg mensen immuun te maken, denk ik dat we nog zes tot negen maanden nodig gaan hebben", aldus Redfield.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump verwacht snel een vaccin. Zo niet? Dan 'groepsmentaliteit'

"Ik denk dat hij een vergissing maakte toen hij dat zei", aldus president Trump over Redfields getuigenis voor de senaat. "Dat is incorrecte informatie. Ik denk dat hij in de war was. Ik denk dat hij de vraag gewoon niet goed begreep, mogelijk."

Vaccinaties in januari

Wat de eerste dosissen van de coronavaccins betreft, zei Witte Huis-adviseur Scott Atlas gisteren dat "mensen met een hoge prioriteit" in januari gevaccineerd worden.

Dinsdag zei Trump dat er mogelijk een coronavaccin is in drie à vier weken. Ook daarin verschilde de president van mening met een vooraanstaande expert. Dokter Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten, denkt dat er meer tijd nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump zwakte gevaren coronavirus bewust af'

Ook met de medicijnwaakhond FDA verschilde Trump al van inzicht. Hij wil dat de FDA versneld een vaccin en een remedie tegen het coronavirus goedkeurt. Binnen de FDA en de medische gemeenschap is men bezorgd dat een dergelijke versnelde goedkeuring ten koste gaat van de effectiviteit en de veiligheid van de uiteindelijke vaccins of medicijnen.

Samenzwering

Volgens Trump willen zijn critici niet dat er een middel tegen corona komt voor de presidentsverkiezingen in november en is er een samenzwering tegen hem.

De Democraat Joe Biden, die het in november tegen Trump opneemt, waarschuwde gisteren voor het overhaasten van de ontwikkeling van een coronavaccin. "Laat me duidelijk zijn: ik vertrouw vaccins, ik vertrouw wetenschappers, maar ik vertrouw Donald Trump niet", aldus Biden. "Momenteel kan het Amerikaanse volk dat ook niet."

Podcast Bestemming Witte Huis

Podcast

Volg de podcastserie Bestemming Witte Huis van RTL Nieuws New York via Apple of Spotify.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore