Prominenten

'Zeker 700 Nederlanders in geheime databank Chinees bedrijf'

17 september 2020 01:51 Aangepast: 17 september 2020 02:15
Beeld © Getty Images

In de databank van een Chinees techbedrijf waarvan de inhoud enkele dagen geleden uitlekte staan ook de gegevens van ongeveer 700 Nederlanders. Onder meer van prominenten als Femke Halsema, Gerrit Zalm en Willem Holleeder zijn profielen gemaakt.

Afgelopen maandag werd bekend dat de gegevens van zeker 2,4 miljoen mensen wereldwijd blijken te zijn verzameld door een Chinees bedrijf genaamd Zhenhua Data, dat banden heeft met de Chinese veiligheidsdiensten. Het gaat om informatie van politici, rijke zakenlui, journalisten en mediapersoonlijkheden. Ook familieleden werden in sommige gevallen in beeld gebracht. 

Kinderen Sigrid Kaag

De Telegraaf heeft een deel van de database in handen. Onder de Nederlanders zijn verder onder meer Prins Constantijn, de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, de gevallen Limburgse wethouder Jos van Rey, Jan des Bouvrie, maar ook de kinderen van minister Sigrid Kaag zijn geprofileerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote databank ontdekt: Chinees bedrijf volgt stiekem 2,4 miljoen buitenlanders

De informatie in de databank bevat tal van gegevens, zoals adresgegevens, berichten op sociale media, persoonlijke foto's en relatiestatussen, maar ook informatie die minder makkelijk online te vinden is, zoals bankgegevens en zelfs complete psychologische profielen. De meeste informatie is van openbare kanalen gehaald, een deel is volgens experts mogelijk verkregen via cyberaanvallen.

Chinese veiligheidsdiensten

De databank werd vanuit China gelekt naar een Amerikaanse professor, die tot 2018 doceerde aan de Peking Universiteit maar om veiligheidsredenen het land ontvluchtte. Hij deelde zijn bevindingen met journalistieke organisaties en een Amerikaans cybersecurity-bedrijf.

Zhenhua Data werd in 2018 opgericht. Direct bewijs dat de Chinese veiligheidsdiensten opdracht gaven voor het verzamelen is niet gevonden. Wel zijn de Chinese Volkspartij en het Chinese leger klanten van het bedrijf. In het verleden sprak de oprichter zijn voorkeur uit voor psychologische oorlogvoering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft: cyberaanvallen gericht op presidentsverkiezingen VS

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore