Raadsel biologen

Mysterie in zuiden VS: duizenden vogels vallen dood uit de lucht

17 september 2020 00:48
De oorzaak voor de massasterfte is onbekend. Beeld © Santa Fe National Forest / Facebook

In enkele zuidelijke staten van de Verenigde Staten zijn de afgelopen dagen duizenden vogels dood uit de lucht gevallen. De dieren waren op weg naar het zuiden voor overwintering. Voor biologen is het fenomeen een raadsel.

In de staten New Mexico, Colorado, Texas, Arizona, maar ook in het noordelijkere Nebraska worden onder meer vliegenvangers, zwaluwen en grasmussen dood aangetroffen. Waaraan de beestjes overlijden is onduidelijk, maar volgens deskundigen is het mogelijk dat de ernstige bosbranden aan de westkust de koers van de vogels beïnvloedt. 

Koude periode 

Ook zou een korte koude periode van een aantal dagen geleden de vogels van slag hebben gebracht. Door de plotselinge temperatuursverandering zouden de dieren eerder, en nog niet voldoende gevoed, aan hun tocht zijn begonnen.

"Het is verschrikkelijk", zegt Martha Desmond, professor biologie aan de universiteit van New Mexico, tegen KRQE-TV. "Ik heb er zelf meer dan een dozijn opgeraapt in de buurt van mijn huis. Persoonlijk vind ik het dramatisch om te zien hoe wijdverspreid dit is. Met zoveel verschillende soorten die sterven, kun je spreken van een nationale tragedie."

'Veren en botten'

De dode beestjes die worden aangetroffen zijn ernstig verzwakt. "Ze zijn letterlijk alleen veren en botten", schreef Allison Salas, onderzoeker aan de universiteit, op Twitter. "Het lijkt erop dat ze hebben gevlogen totdat ze niet meer konden."

De vogelsterfte van de afgelopen dagen staat niet op zichzelf. Biologen in de Verenigde Staten maken zich al langer zorgen over een krimpende populatie van verschillende vogelsoorten. De massasterfte van de laatste dagen wordt onderzocht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proefproces om katten altijd binnen te houden: '32 vogels per minuut gedood'

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore