Noordrijn-Westfalen

Extreemrechtse agenten bij de politie: Duitsland pijnlijk getroffen

16 september 2020 19:53 Aangepast: 16 september 2020 20:40
ANP

Duitsland is geschokt door nazistische en racistische foto's en teksten die zijn uitgewisseld binnen de politie. Foto's van Hitler. Maar ook gefotoshopte beelden van een vluchteling in een gaskamer.

Een netwerk van tientallen rechts-extremistische agenten is opgerold. Ze werken bij de politie van Noordrijn-Westfalen, de Duitse deelstaat die grenst aan Nederland.

Hun baas, deelstaatminister Herbert Reul, kon het eerst niet geloven toen het hem verteld werd: agenten die neonazistische propaganda met elkaar uitwisselden in WhatsApp-groepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten niet vervolgd voor racistische uitlatingen in Whatsappgroep

Bij de chats zaten meer dan honderd afbeeldingen, waarvan niet alle details zijn vrijgegeven. Het gaat onder meer om foto's van Hitler en afbeeldingen van hakenkruizen. Maar het meest schokkend zijn de fictieve afbeeldingen van een vluchteling in een gaskamer en van executies van zwarte mensen.

Tip van andere agent

Eén van de chatgroepen is al in 2012 opgericht en bestaat dus al acht jaar. Maar pas nu wordt ingegrepen, na een tip van een andere agent. Bij de foute agenten zijn vanmorgen invallen gedaan om extra bewijsmateriaal te verzamelen.

Het gaat vooralsnog om 29 agenten, die allemaal geschorst zijn. Van een aantal is ontslag al bijna zeker, bij anderen moet eerst meer bewijs worden gevonden.

Herbert Reul, minister van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Herbert Reul, minister van de deelstaat Noordrijn-Westfalen

"Een schande voor de politie", noemt deelstaatsminister Reul het. Maar wel een uitzondering, denkt hij. Bij de politie in Noordrijn-Westfalen werken 50.000 mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreemrechts in Duitsland: 'Jongeren vinden het cool om neonazi te zijn'

Het gaat dan om een kleine groep, maar extreemrechtse elementen binnen politie en leger zijn in Duitsland allang geen uitzondering meer. Correspondent Jeroen Akkermans: "Er duiken meer van zulke gevallen op, waardoor de vraag gerechtvaardigd is of hier geen sprake is van een structureel probleem."

Er zijn voorbeelden genoeg. Zo brulde in de Beierse stad Augsburg een agent tegen een asielzoeker uit Senegal: "Black man go home", drukte zijn hamburger in het gezicht van de man en sloeg hem. Het kwam de agent en de toekijkende collega op elf maanden voorwaardelijk te staan.

Commando's van de KSK tijdens een oefening Commando's van de KSK tijdens een oefening

En in het leger is een hele compagnie van de elite-eenheid KSK (Kommando Spezialkräfte) opgeheven, nadat soldaten de Hitlergroet hadden gebracht en naar rechts-extremistische muziek luisterden. Minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer zegt de ze met een 'ijzeren bezem' extreemrechts uit het leger wil vegen.

Dit zijn een paar van de gevallen die bekend zijn geworden. Maar waarschijnlijk zijn er veel meer. Jeroen Akkermans: "Veel Duitsers vrezen dat dit soort voorvallen regelmatig onder de politiepet gehouden worden."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore