Ga naar de inhoud
Noorse massamoordenaar

Anders Breivik vraagt om vervroegde vrijlating

Anders Breivik Beeld © ANP

Anders Breivik, de Noorse massamoordenaar die in 2011 op het eiland Utøya 69 jongeren doodschoot, heeft een verzoek ingediend voor voorwaardelijke vrijlating. Breivik zit een straf uit van 21 jaar, die voor onbepaalde tijd verlengd kan worden.

Volgens zijn advocaat heeft Breivik het recht om een verzoek in te dienen om na tien jaar voorwaardelijk te worden vrijgelaten. "Dat is een recht dat alle veroordeelden hebben en daar wil hij ook gebruik van maken." 

Gescheiden van andere gevangenen

Breivik is ook van plan een nieuwe rechtszaak aan te spannen tegen de Noorse staat met betrekking tot zijn omstandigheden in de gevangenis, waar hij gescheiden wordt gehouden van andere gevangenen. 

In de gevangenis heeft Breivik drie cellen van elk 10 vierkante meter met uitzicht naar buiten. Ook kan hij sporten, videogames spelen en televisie kijken.

Chaos en ontreddering: Jaap van Deurzen blikt terug op de aanslagen in Noorwegen

04:33

Het is niet voor het eerst dat Breivik in opstand komt tegen zijn behandeling. Hij dreigde al eens met een hongerstaking, onder meer omdat hij een nieuwe Playstation in zijn cel wilde. De verouderde Playstation 2 vond hij 'een marteling'.

Rechts-extremisime

Breivik pleegde de aanslag op Utøya uit rechts-extremistische motieven. Nadat hij eerst in de Noorse hoofdstad Oslo een bom had laten ontploffen met acht doden als gevolg, reisde hij verkleed als politieagent af naar het kleine eilandje Utøya. Daar hield op dat moment de jongerenbeweging van de Noorse arbeiderspartij een jeugdkamp. Op het eiland schoot hij 69 jongeren dood. 

Netflix
Lees ook:
Netflix maakt film over Anders Breivik: "We zijn nieuwsgierig naar wat moordenaars drijft"