Kaaimannen en jaguars

Ramp in Brazilië: duizenden bedreigde dieren sterven in vlammenzee

16 september 2020 14:05 Aangepast: 16 september 2020 15:03
Verbrande kaaiman in de Pantanal

Al weken woedt er een grote brand in de Pantanal, een gigantisch moerasgebied aan het zuidelijke punt van de Amazone in Brazilië. In de regio leven ontelbaar veel diersoorten, waaronder kaaimannen, tapirs en de grootste jaguarpopulatie ter wereld.

De brand begon ergens halverwege juli, vermoedelijk aangestoken door boeren die land wilden vrijmaken voor landbouw en veeteelt. In twee maanden tijd wist het vuur zich uit te breiden over grote delen van de Pantanal en inmiddels woeden er 10.000 aparte branden in het moeras. Een gebied half zo groot als Nederland in vlammen opgegaan.

De Pantanal ligt in het zuidwesten van Brazilië, op de grens met Bolivia en Paraguay De Pantanal ligt in het zuidwesten van Brazilië, op de grens met Bolivia en Paraguay

Ooggetuigen van een ecologische ramp

Het gebied is moeilijk begaanbaar, en dat maakt het blussen van de branden erg moeilijk. Brandweerlieden, park rangers en dierenartsen die de getroffen gebieden toch weten te bereiken, zijn ooggetuigen van een ecologische ramp.

In de as liggen ontelbaar veel dode dieren. Zoogdieren, slangen, en heel veel kaaimannen die stierven met open bek, een laatste wanhoopspoging om af te koelen terwijl ze levend verbrandden.

De dieren die het overleven, zijn er ook slecht aan toe. Een team van brandweerlieden en dierenartsen vertelt aan persbureau Reuters hoe ze jaguars vonden met verbrande poten, en longen die zwart waren van de rook. De rivieren zijn een toevluchtsoord geworden, maar ook deze liggen bezaaid met karkassen, allemaal dieren die bezweken aan hun brandwonden of de rook.

Het grootste moeras ter wereld

De Pantanal ligt in het zuidwesten van Brazilië, op de grens met Bolivia en Paraguay. Met een omvang van 140.000 vierkante kilometer is het het grootste moeras in de wereld. De regio staat bekend als leefgebied voor veel bedreigde diersoorten. Er leven jaguars, tapirs, capibara’s, kaaimannen, anaconda’s en honderden vogelsoorten.

Dat de Pantanal in brand staat is ongebruikelijk, het gebied is immers een moeras. Het vuur kon dit keer zo groot worden doordat er tijdens het regenseizoen weinig regen viel waardoor de Pantanal steeds droger werd. Volgens wetenschappers zou dit een gevolg zijn van klimaatverandering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WWF luidt noodklok: drastische daling populatie wilde dieren

Bolsonaro

Met de verspreiding van het vuur groeit ook de onvrede tegen president Bolsonaro. Zijn regering zou te weinig doen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen, en om brandstichtende boeren harder te straffen.

"Jullie doen niks voor onze Pantanal", roept een lokale journalist in een twittervideo. Hij is in tranen wanneer hij een tapir ziet die de rivier wist te bereiken, maar daar uiteindelijk overleed. "Kom tenminste hiernaartoe en zie wat er gebeurt."

De regering gaat nu toch handelen en heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de staat Mato Grosso do Sul waar de Pantanal ligt. Ook worden er extra brandweerlieden naar het gebied gestuurd. Of dat zinvol is, valt te bezien. De branden zijn zo groot geworden, dat alleen regen de branden nog kan blussen. En regen wordt pas tegen november verwacht, als het regenseizoen weer begint.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore