Mogelijk levensbedreigende situaties

Orkaan Sally wordt krachtiger en kruipt naar Amerikaanse kust

16 september 2020 10:15
Orkaan Sally kruipt naar de Amerikaanse kust. Beeld © ANP

Orkaan Sally is vlak voor de zuidkust van de Verenigde Staten uitgegroeid tot een orkaan van de tweede categorie. Er worden aanhoudende windsnelheden tot 160 kilometer per uur gemeten.

Dat meldt het National Hurricane Center. De storm verplaatst zich langzaam, met zo'n 4 kilometer per uur. Sally bevindt zich ongeveer 100 kilometer ten zuidoosten van de kustplaats Mobile in de staat Alabama. 

De windsnelheden kunnen grote schade veroorzaken. Ook kan de zeer zware regenval voor mogelijk levensbedreigende situaties zorgen. 

Vorige maand kwam orkaan Laura aan land op de grens tussen Louisiana en Texas. Dat was de zwaarste orkaan sinds Katrina, vijftien jaar geleden, die voor enorme schade zorgde.

Vijf tropische stormen

Op dit moment razen er boven de Atlantische Oceaan vijf tropische stormen. Dat is slechts één keer eerder voorgekomen. Vooral de tropische storm Sally, inmiddels uitgegroeid tot een orkaan van de tweede categorie, baart inwoners van de Verenigde Staten op dit moment zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Orkaan Sally bijna aan land in VS: Trump roept noodtoestand uit

Noodtoestand

President Trump heeft voor de Amerikaanse staten Louisiana en Mississippi de noodtoestand uitgeroepen. Zo kunnen de staten makkelijker aanspraak maken op noodhulp.

Duizenden inwoners van New Orleans zijn inmiddels geëvacueerd. In Louisiana zitten zo'n 80.000 huishoudens nog altijd zonder stroom, nadat orkaan Laura er drie weken geleden zware schade veroorzaakte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore