Over drie weken

Trump verwacht snel een vaccin. Zo niet? Dan 'groepsmentaliteit'

16 september 2020 06:22 Aangepast: 16 september 2020 06:24
President Trump met ABC News-presentator George Stephanopoulos. Beeld © AFP

Donald Trump verwacht over drie à vier weken een coronavaccin. Als dat er toch niet komt is er volgens de Amerikaanse president ook niets aan de hand, want 'het virus verdwijnt vanzelf vanwege groepsmentaliteit'. Hij herhaalde de zin meerdere keren, dus het is niet duidelijk of hij 'groepsimmuniteit' bedoelde.

Dat vertelde de president tijdens een televisie-interview met het Amerikaanse ABC News.

'Heel dichtbij'

"We zijn heel dichtbij een vaccin", zei Trump. "Als je de waarheid wil weten: de vorige regering zou misschien jaren nodig hebben gehad om met een vaccin te komen vanwege de eisen van toezichthouder FDA en alle verplichte goedkeuringen. En wij zijn slechts enkele weken verwijderd van het vaccin."

Volgens de president zou er zelfs binnen drie à vier weken al een vaccin kunnen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump vindt klimaatverandering geen oorzaak van bosbranden: 'Het wordt weer koeler'

Trump neemt toezichthouder FDA de laatste tijd vaker onder vuur. Hij wil dat de FDA versneld een vaccin tegen het coronavirus goedkeurt. Medici vrezen een versnelde goedkeuringsprocedure: zij zijn bang dat de effectiviteit en veiligheid van een mogelijk vaccin er door in het nauw komt.

Trump stelt echter dat zijn critici proberen een coronavaccin tegen te houden vanwege de presidentsverkiezingen in november. Hij stelt dat er sprake is van een samenzwering tegen hem.

'Even wennen'

Correspondent Erik Mouthaan merkt op dat Trump zich met het ABC-interview even buiten de 'veilige Fox News bubbel' waagt. "Even wennen, een journalist die hem corrigeert", schrijft Mouthaan. Presentator George Stephanopoulos legt president Trump in het interview namelijk het vuur aan de schenen. Als Trump zegt dat het coronavirus 'vanzelf verdwijnt', vraagt Stephanopoulos naar de vele doden die daardoor de komende tijd in de Verenigde Staten zullen vallen.

Fox News meldt dat Trump met het interview in een 'hinderlaag is gelopen'.

Met het dodental valt het volgens de Amerikaanse president allemaal best mee: hij beweert dat 'groepsmentaliteit' vanzelf komt. Omdat hij de zin meerdere keren herhaalt is het niet duidelijk of hij zich verspreekt en eigenlijk 'groepsimmuniteit' bedoelt:

Gebagatelliseerd

Een kijker vraagt waarom Trump de pandemie vanaf het begin gebagatelliseerd heeft. Trump zegt dat hij juist het tegenovergestelde heeft gedaan: hij vindt dat hij méér actie heeft genomen dan nodig was, door reizigers vanuit China de toegang tot het land te ontzeggen.

Stephanopoulos is het er niet mee eens en zegt dat er 'gaten' in de corona-aanpak van de president zaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump zwakte gevaren coronavirus bewust af'

Onder vuur

De president ligt juist onder vuur omdat vorige week uitkwam dat hij al in een vroeg stadium van de corona-uitbraak wist hoe gevaarlijk het virus is. Dat schrijft de Amerikaanse journalist Bob Woodward in een nieuw boek.

De adviseurs van Trump vertelden hem in januari al dat het  virus 'de grootste bedreiging' voor de nationale veiligheid zou vormen tijdens zijn presidentschap. Tegelijkertijd zwakte Trump de gevaren van het coronavirus bewust af, terwijl hij wist dat het coronavirus dodelijk is en zich via de lucht verspreidt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore