Enorme bosbranden

Slechtste luchtkwaliteit ooit in westen VS, rook waait naar oostkust

16 september 2020 04:32 Aangepast: 16 september 2020 06:12
Bosbranden gisteren bij Arcadia (Californië), waar inwoners werden opgeroepen te evacueren. Beeld © Eyevine

In de Amerikaanse staat Oregon is de slechtste luchtkwaliteit óóit gemeten vanwege de enorme bosbranden in het westen van de Verenigde Staten. Nooit eerder was de concentratie as en teer in de lucht er zo hoog. Intussen waait de rook over naar de oostkust van de VS.

De bosbranden in de Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington leggen niet alleen volledige plaatsen in de as, ze veroorzaken ook enorme rookontwikkeling.

1,8 miljoen hectare

Het vuur heeft zich inmiddels over de hele Amerikaanse westkust verspreid: van Los Angeles, in het zuiden van de staat Californië, tot aan de Canadese grens in het noorden. Overal staan stukken bos, struikgewas en veld in brand.

Er is een recordhoeveelheid van 1,8 miljoen hectare verbrand, duizenden huizen zijn verwoest en zeker 35 mensen zijn omgekomen. Bij de bosbranden in Australië, eerder dit jaar, werd 12 miljoen hectare bos vernield.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump vindt klimaatverandering geen oorzaak van bosbranden: 'Het wordt weer koeler'

Kustplaatsen in het westen kregen gisteren letterlijk even lucht, toen de wind draaide en de oranje apocalyptische hemel plaatsmaakte voor een lichtere rooknevel.

'Blijf binnen'

De rook verplaatste zich naar het oosten. De Amerikaanse staat Oregon heeft inwoners de komende dagen vanwege de rook gewaarschuwd. Zij worden verzocht om binnen te blijven. Vooral kinderen, ouderen en kwetsbaren lopen gezondheidsrisico's door de rook.

In de steden Portland, Eugene, Bend, Medford en Klamath Falls in Oregon werd door het milieuministerie de hoogste concentratie as- en teerdeeltjes in de lucht ooit gemeten. De lucht werd zelfs als 'gevaarlijk' geclassificeerd en in Bend was de lucht zo vervuild dat de gemeten waarden niet binnen de bestaande categorieën viel.

De rook waait intussen naar de oostkust en is zelfs in de oostelijke hoofdstad Washington te zien, duizenden kilometers verwijderd van de brandende bossen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bert (64) vluchtte huis uit voor vlammenzee VS: 'Ik weet niet wat er nog van over is'

Dat komt door een 'perfecte combinatie' van omstandigheden, vertelt een weerdeskundige aan de New York Times. Door een sterke westenwind en hogedrukgebied boven het noordoostelijke gedeelte van de VS kan de rook grote afstanden afleggen.

Hoog in atmosfeer

De rook bevindt zich echter zeer hoog in de atmosfeer en veroorzaakt voor inwoners van het oosten van de VS dus ook geen gezondheidsrisico. Ook kleurt de lucht in het oosten waarschijnlijk niet oranje, zoals het dat vorige week in San Francisco deed.

Officiële ramp

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de natuurbranden in Oregon intussen officieel tot ramp uitgeroepen. Daarmee kan overheidsgeld beschikbaar worden gesteld voor slachtoffers van de branden. Zo maken zij aanspraak op subsidies, tijdelijke huisvesting en gunstige leningen voor onverzekerden die hun huis zijn kwijtgeraakt.

De democratische presidentskandidaat Joe Biden maakt van klimaatverandering duidelijk een campagnepunt. Hij noemde Trump een 'klimaatbrandstichter' tijdens een toespraak in Delaware.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore