Namen raken op

Vijf orkanen op Atlantische Oceaan: 'Dit is heel bijzonder'

15 september 2020 18:40 Aangepast: 15 september 2020 18:43
Uniek; vijf orkanen en tropische stormen tegelijk op Atlantische Oceaan

Paulette, Rene, Sally, Teddy en Vicky. Het zijn de namen van tropische stormen en orkanen die nu voortrazen op de Atlantische Oceaan. Vijf tegelijk en dat is uniek.

Het is slechts één keer eerder gebeurd, zo’n 50 jaar geleden in 1971. En er gebeuren nog meer fascinerende dingen in het orkaanseizoen. Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar: "In extase zijn wij meteorologen nog niet, maar we vinden dit wel heel leuk. Wat er nu allemaal op de Atlantische Oceaan gebeurt, is echt heel bijzonder."

Namen raken op

Middendorp verwijst naar het aantal namen dat nog is te vergeven aan een tropische storm of orkaan. Dat is er namelijk nog maar één: Wilfred. "De namen raken dus op’", zegt Middendorp. Dat terwijl het orkaanseizoen nog zeker anderhalve maand duurt. 

Hoe dat komt? Elk jaar stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) een lijst met namen voor tropische stormen en orkanen op. Voor de Atlantische Oceaan zijn dat er 22. De letters Q, U, X en Y uit ons alfabet worden niet gebruikt. Dit jaar zijn er dus al zo veel stormen geweest, dat alleen Wilfred nog over is. 

Als er meer dan 22 tropische stormen of orkanen ontstaan, dan gebruikt de WMO ook letters uit het Griekse alfabet. Dat is maar één keer eerder gebeurd, in 2005. Toen werd een recordaantal van 28 namen uitgedeeld. De laatste tropische storm heette toen Zeta. Dat is de zesde letter uit het Griekse alfabet na Alpha, Beta, Gamma, Delta en Epsilon.  

Kraamkamer van orkanen

Het orkaanseizoen start meestal in juni en loopt tot half november. Maar door de opwarming van de aarde zien we nu ook eerder en later in het jaar orkanen ontstaan.

Dat gebeurt voor de kust van West-Afrika. Middendorp: "Dat gebied is de kraamkamer van orkanen. Daar ontstaan door het warme zeewater tropische stormen en orkanen en daar krijgen ze al een naam."

Noodtoestand

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump de noodtoestand afgekondigd in de staat Louisiana. Daar raast orkaan Sally nu op af. Met name op de stad New Orleans, de stad die in 2005 zwaar werd getroffen door orkaan Katrina.

Orkaan Paulette heeft inmiddels wat schade aangericht op Bermuda. Rene, Teddy en Vicky zijn tropische stormen die vermoedelijk nergens aan land komen. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore