Levensgevaarlijke windsnelheden

Orkaan Sally bijna aan land in VS: Trump roept noodtoestand uit

15 september 2020 02:24 Aangepast: 15 september 2020 03:00
Sally moet nog aan land komen, maar er wordt gevreesd voor levensgevaarlijke windsnelheden en zeer zware regenval. Beeld © AP

De tropische storm Sally is uitgegroeid tot een orkaan en komt vandaag aan land in de Verenigde Staten. De autoriteiten vrezen voor levensgevaarlijke windsnelheden tot 155 kilometer per uur en zeer zware regenval. In de Amerikaanse staten Louisiana en Mississippi heeft president Trump daarom de noodtoestand uitgeroepen.

De orkaan komt later vandaag hoogstwaarschijnlijk aan land in de buurt van New Orleans. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat het gebied aan de Amerikaanse Golfkust wordt getroffen door een orkaan.

Vorige maand kwam orkaan Laura er aan land. Dat was de zwaarste orkaan sinds Katrina, vijftien jaar geleden, die grote delen van de stad onder water zette. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse staat Louisiana zet zich schrap voor zwaarste orkaan sinds Katrina en Rita

Vijf tropische stormen

Op dit moment razen er boven de Atlantische Oceaan vijf tropische stormen. Dat is slechts één keer eerder voorgekomen. Vooral de tropische storm Sally, inmiddels uitgegroeid tot een orkaan van de tweede categorie, baart inwoners van de Verenigde Staten zorgen.

Er razen momenteel vijf cyclonen over de Atlantische Oceaan. Dat gebeurde slechts één keer eerder. Er razen momenteel vijf cyclonen over de Atlantische Oceaan. Dat gebeurde slechts één keer eerder.

Weerkundigen vrezen dat die orkaan windsnelheden tot wel 155 kilometer per uur meebrengt. Daarnaast wordt er zeer zware regenval verwacht, tot wel 30 centimeter. Dat kan enorme overstromingen veroorzaken. Het lijkt er daarnaast op dat de orkaan zich langzaam over land zal bewegen, waardoor de schade groot kan zijn.

Noodtoestand

President Trump heeft voor de Amerikaanse staten Louisiana en Mississippi de noodtoestand uitgeroepen. Zo kunnen de staten makkelijker aanspraak maken op noodhulp.

Duizenden inwoners van New Orleans zijn inmiddels geëvacueerd. In Louisiana zitten zo'n 80.000 huishoudens nog altijd zonder stroom, nadat orkaan Laura er drie weken geleden zware schade veroorzaakte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore