Ook politieke steun

Poetin steunt omstreden Wit-Russische president met lening van 1,5 miljard dollar

14 september 2020 21:01 Aangepast: 14 september 2020 21:20
Poetin en Loekasjenko schudden elkaar de hand in Sotsji. Beeld © Getty

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft onder zijn eigen bevolking nauwelijks nog steun, maar krijgt nu wel hulp van de Russische president Vladimir Poetin.

De regering-Loekasjenko krijgt een lening van 1,5 miljard dollar. Dat heeft Poetin toegezegd tijdens een ruim vier uur durende ontmoeting in de Russische stad Sotsji, meldt persbureau Reuters.

Ook sprak Poetin openlijk zijn politieke steun uit voor de hervormingen die Loekasjenko zegt te willen doorvoeren in de Wit-Russische grondwet.

Macht delen

Met die hervormingen zou de omstreden 66-jarige leider meer democratisering willen doorvoeren. Maar weinigen geloven dat hij echt bereid is om zijn macht met iemand te delen, maar Poetin noemde het voorstel vandaag 'logisch, tijdig en gepast'.

Wit-Russen keihard aangepakt door mysterieuze knokploegen

Loekasjenko zet knokploegen zonder uniform in om de protesten neer te slaan.

Wit-Rusland staat op z'n kop sinds de veelbesproken presidentsverkiezingen van begin augustus. Daarin claimde Loekasjenko – die al sinds 1994 aan de macht is – opnieuw een grote overwinning, maar de oppositie en later ook de EU-leiders beschuldigen hem van fraude. Sindsdien zijn er veel protesten en honderden, vaak hardhandige, arrestaties in het Oost-Europese land.

Eerder nog ruzie

Dat Loekasjenko steun zoekt bij Poetin is opvallend. De twee leiders lagen eerder nog met elkaar in de clinch over olieprijzen, de arrestatie van tientallen Russische huurlingen en vooral de wens van Poetin om Wit-Rusland samen te voegen met Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust in Wit-Rusland na de arrestatie van tientallen Russische huurlingen

Energie en handel

Maar midden augustus besloot Loekasjenko om Poetin toch te bellen, omdat de massale demonstraties volgens hem niet langer een bedreiging zouden vormen voor Wit-Rusland alleen. De ontmoeting van vandaag was het resultaat van dat telefoongesprek.

Grote vraag is wat Poetin krijgt in ruil voor zijn steun. Volgens een woordvoerder van het Kremlin hebben de twee gesproken over energievoorziening en handel. Ook belooft Rusland dat het zijn militairen aan de grens met Wit-Rusland terugtrekt.

De toegezegde lening van Rusland zou 'een gebaar naar Wit-Rusland' zijn, niet naar Loekasjenko, die volgens het Kremlin wel de legitieme president is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poetin liet Loekasjenko eerst spartelen, maar grijpt nu de macht in Wit-Rusland

Arrestaties gaan door

Ondertussen gaan de arrestaties in Wit-Rusland gewoon door. Zo werd vandaag het prominente oppositielid Konstantin Titov opgepakt. Daarmee zit nu bijna het hele bestuur van de zogeheten coördinatieraad van de oppositie vast en lijkt het vreedzaam overdragen van de macht in Wit-Rusland verder weg dan ooit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore