16 meter lang

Bultrugwalvis neemt verkeerde afslag en komt uit in krokodillenrivier

14 september 2020 16:19 Aangepast: 14 september 2020 16:22
De bultrugwalvis die nog in de rivier zwemt. Beeld © ANP / Carol Palmer

Een kleine groep bultrugwalvissen heeft bij het noorden van Australië de verkeerde afslag genomen en kwam terecht in een rivier vol met krokodillen. Twee wisten weer terug te zwemmen, maar de derde bultrug zwemt nog in de rivier, ongeveer 30 kilometer landinwaarts.

De bultrugwalvis met een geschatte lengte van 16 meter was waarschijnlijk bezig met zijn jaarlijkse migratieroute. Jaarlijks trekken bultrugwalvissen namelijk in de lente van het koude poolgebied richting de evenaar om te paren in het warmere water. Deze walvis was waarschijnlijk op weg terug naar Antarctica.

Uniek

Dat een bultrug landinwaarts trekt, is uniek. "Het is iets wat we nooit eerder hebben waargenomen, niet alleen in het noorden, maar in heel Australië. Het is echt heel ongebruikelijk", zegt marine-ecoloog Carole Palmer tegen Australian Broadcasting Corporation (ABC). Volgens haar is het onduidelijk waarom deze walvissen de verkeerde afslag namen bij de noordkust.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanje waarschuwt voor aanvallen door agressieve orka's

Om de route naar de oceaan vrij te maken, is het momenteel verboden om op de rivier te varen. De biologen hopen dat de walvis zijn weg weer vindt naar de oceaan, maar vooralsnog zwemt de bultrug in het diepe gedeelte van de rivier.

Krokodillenvoer 

Hoewel in de rivier ook zoutwaterkrokodillen zwemmen verwachten biologen niet dat het tot een confrontatie komt tussen hen en de bultrug. Behalve als de bultrug in ondiep water terechtkomt en eventueel aanspoelt op een oever. Dan is het dier wel een "gemakkelijke prooi" voor de krokodillen.

De bultrug zwemt nog steeds in de rivier. De bultrug zwemt nog steeds in de rivier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore