Anti-lockdown

Australische politie arresteert 74 demonstranten in Melbourne

14 september 2020 02:25
Een demonstrant wordt gearresteerd in Melbourne. Beeld © EPA

De protesten tegen de coronamaatregelen hebben inmiddels ook de andere kant van de wereld bereikt. In de Australische stad Melbourne werd dit weekend twee keer gedemonstreerd tegen de lockdown, die er inmiddels al ruim twee maanden duurt. Daarbij werden 74 demonstranten gearresteerd.

Zeker 250 mensen waren gisteren op de been om in Melbourne te demonstreren tegen de strenge coronamaatregelen. Het protest was illegaal en volgens de politie 'gedroegen veel demonstranten zich gewelddadig tegenover agenten'. Dat melden buitenlandse media.

Het leidde tot zeker 74 arrestaties en 176 anderen kregen een bekeuring. Zaterdag werden er in Melbourne ook al 14 mensen gearresteerd.

Virus 'geëlimineerd'

Toen de pandemie eerder dit jaar begon, kreeg Australië het coronavirus snel onder controle. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland namen strenge maatregelen en sloten de landsgrenzen, waardoor het virus 'geëlimineerd' leek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders in Melbourne: 'Deze nieuwe lockdown zagen we niet aankomen'

Dat veranderde in juli, toen het aantal besmettingen in de Australische deelstaat Victoria op bleef lopen. In die staat ligt ook de stad Melbourne, met bijna vijf miljoen inwoners de op één na grootste stad van het land.  

Strenge maatregelen

De autoriteiten besloten strenge maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus af te remmen. De grens tussen de deelstaten Victoria en New South Wales werd, voor het eerst sinds 100 jaar, afgesloten. Delen van Melbourne gingen in een volledige lockdown en in de rest van de deelstaat gelden sindsdien strenge maatregelen.

Hoewel de maatregelen vanaf vandaag langzamerhand worden versoepeld, waren dit weekend toch honderden mensen op de been om te demonstreren tegen de maatregelen. In verschillende Facebookgroepen zouden complottheorieën de rondte doen en is er opgeroepen om te komen protesteren. De betogers vinden de reactie van de overheid op de pandemie namelijk 'overdreven'.

Het kwam tot botsingen tussen agenten en betogers. Het kwam tot botsingen tussen agenten en betogers.

Het kwam tot botsingen tussen betogers en politieagenten, die massaal aanwezig waren. Omdat de noodtoestand in Victoria al ruim twee maanden van kracht is, heeft de politie het recht om in te grijpen om zo de 'volksgezondheid te beschermen'.

'Egoïstisch en verkeerd'

De premier van de deelstaat Victoria, Daniel Andrews, noemde de betogers eerder dit weekend al 'egoïstisch, onwettig en verkeerd'. "Dit is niet het juiste moment voor protesten", vertelde hij. "Zo riskeren we te verpesten waar we de afgelopen maanden zo hard voor gewerkt hebben."

In Australië zijn ruim 26.600 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Meer dan 800 Australiërs zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Driekwart van de besmettingen en 90 procent van de doden vonden plaats in Victoria.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen stervende Mark (39) krijgen quarantainerekening: 9800 euro

Vanaf vandaag mogen inwoners van Melbourne weer twee uur per dag naar buiten om te sporten. Ook mogen mensen die alleen wonen weer één iemand uit een ander huishouden zien. De avondklok blijft in stand, maar gaat vanaf deze week één uur later in; vanaf 21.00 uur in plaats van 20.00 uur.

'Realiteit negeren'

Andrews vertelde dat de deelstaat het zich simpelweg niet kan veroorloven om sneller de maatregelen te versoepelen. "De realiteit waar we mee worden geconfronteerd is voor niemand prettig", vertelde hij. "Maar niemand heeft de mogelijkheid om deze realiteit te negeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Quarantaine in Australië kost Ruby 4000 dollar (en dan is het ook nog eens smerig)

Door bron- en contactonderzoek is ontdekt dat veel van de coronabesmettingen in Victoria afkomstig zijn van teruggekeerde Australiërs. Zij moeten na aankomst in het land verplicht twee weken in quarantaine in een hotel.

Er loopt momenteel een onderzoek om na te gaan of er fouten zijn gemaakt in die hotels. Deelstaatpremier Andrews heeft al gezegd de volledige verantwoordelijkheid voor eventuele fouten op zich te nemen.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore