Zeer omstreden

Iraanse worstelkampioen Navid Afkari geëxecuteerd ondanks protesten

13 september 2020 07:55 Aangepast: 13 september 2020 07:57
Navid Afkari Beeld © EPA

Ondanks een golf van internationale protesten heeft het Iraanse regime een oud-worstelkampioen geëxecuteerd. De terdoodveroordeling van Navid Afkari was zeer omstreden. Hij zou onder druk van marteling een moord hebben bekend.

Afkari was ter dood veroordeeld omdat hij een beveiligingsbeambte zou hebben doodgestoken tijdens antiregeringsprotesten in 2018. De bekentenis voor die moord trok hij later weer in. Voor deelname aan dezelfde demonstraties zijn Afkari's broers veroordeeld tot 54 en 27 jaar gevangenisstraf.

Bekentenis onder dwang

Internationaal werd met verontwaardiging gereageerd op het doodvonnis. Onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump had Teheran opgeroepen het leven van de man te sparen. Ook de Vereniging van Iraanse Academici in Nederland stelt dat Afkari onder dwang een bekentenis heeft afgelegd. 

Bij de Iraanse ambassade in de Duitse hoofdstad Berlijn werd gistermiddag gedemonstreerd.

Een demonstratie in Berlijn tegen de terdoodveroordeling van Afkari. Een demonstratie in Berlijn tegen de terdoodveroordeling van Afkari.

Op de Dam in Amsterdam staat vanmiddag een demonstratie gepland tegen de executie van Afkari. Die begint om 15.30 uur.

Zeer triest nieuws

Het Internationaal Olympisch Comité zegt 'geschokt' te zijn door de executie van de jonge Iraanse worstelaar. "Dit is zeer triest nieuws. Het IOC is geschokt door deze mededeling. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Navid Afkari."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore