Heftige beelden

Vrouwen hardhandig in politiebusjes gesmeten bij protesten Wit-Rusland

12 september 2020 20:55 Aangepast: 12 september 2020 21:04
Een vrouwelijke demonstrant in een politiebusje. Beeld © EPA

De Wit-Russische politie heeft tientallen vrouwelijke demonstranten met veel geweld aangepakt. Op beelden die worden verspreid op sociale media is te zien hoe agenten de vrouwen ruw in politiebusjes gooien.

Ook vandaag gingen weer duizenden demonstranten -voornamelijk vrouwen- de straat op in Wit-Rusland om te protesteren tegen president Alexander Loekasjenko. 

Er braken gevechten uit op het centrale Vrijheidsplein van Minsk toen mannen met zwarte gezichtsmaskers de demonstranten probeerden aan te houden en zij niet meewerkten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze drie vrouwen waren het gezicht van de oppositie in Wit-Rusland, wat is er met hen gebeurd?

Vrouwen spelen een belangrijke rol bij de protesten in Wit-Rusland. ''Geweld tegen vrouwen is in Wit-Rusland een enorme zonde. Daarom staan bij demonstraties de vrouwen vooraan, en de mannen erachter", legde de Wit-Russische Natasha Vrubleuskaya eerder uit. 

Vrouwen op voorgrond

''Schoonmaken, koken, en kinderen verzorgen. Daar zijn vrouwen vooral voor. Mannen moeten sterk zijn, veel geld verdienen en hun gezin beschermen. Dat was vaak het idee'." De traditionele rol van vrouwen in haar vaderland is volgens Vrubleuskaya aan het veranderen.

"Nu willen vrouwen juist hun man beschermen. Dat is begonnen tijdens de verkiezingen en gaat verder tijdens de protesten.'' 

Maar op de beelden van het Wit-Russische nieuwsmedium Tut.by is te zien dat ook vrouwen hardhandig werden aangepakt door de politie. Ze vochten terug als politieagenten hen in busjes probeerden te gooiden.

Sommigen sloegen met pollepels op pannen en anderen zongen 'Bring back our Masha'. Hiermee verwezen ze naar oppositieleider Maria Kolesnikova, die eerder deze week werd gevangengezet in Minsk. Ze is één van de drie vrouwen die het middelpunt vormen van de oppositie in het land. 

Bejaarde vrouw stopt politiebusje

Ook de oudere vrouwen lieten niet over zich heen lopen. De 73-jarige Nina Bahinskaya stond oog in oog met een politiewagen en probeerde te voorkomen dat de demonstranten in de bussen worden weggevoerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore