Zeker 16 doden

Sprankje hoop voor brandweer VS: weersomslag helpt bij bestrijden branden

12 september 2020 10:58 Aangepast: 12 september 2020 11:19
Beeld © EPA

Harde en droge wind maakte het aanpakken van de natuurbranden in Californië, Oregon en Washington enorm moeilijk. Maar er is nu hoop voor de brandweer, want het weer slaat om.

De branden aan de Amerikaanse westkust woedden al de hele week. Ze hebben inmiddels aan zeker zestien mensen het leven gekost en hele dorpen verwoest. De branden werden aangewakkerd door een harde, droge wind.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bert (64) vluchtte huis uit voor vlammenzee VS: 'Ik weet niet wat er nog van over is'

Maar voor de komende dagen wordt 'beter' weer verwacht: met neerslag en lagere temperaturen. En dat komt na vier dagen van extreem heet en winderig weer. Het koudere weer komt van de oceaan.

"Het weer wordt beter voor ons", zegt het hoofd van de brandweer in Oregon tegen persbureau Reuters. Volgens hem kan de brandweer dankzij de weersverandering 'in de aanval gaan' tegen de branden.

Erik Mouthaan bij de branden in Californië: 'Het gaat heel snel'

Erik Mouthaan neemt je mee naar het getroffen gebied en ziet hoe een paar vlammen opeens een risico kunnen worden.

Zeker 20.000 brandweermensen en vrijwilligers werken op verschillende plaatsen om de branden te blussen. In Oregon, waar al 40.000 mensen geëvacueerd zijn, geldt het advies om te vertrekken voor een half miljoen mensen.

In Californië geldt een evacuatie-advies voor 68.000 mensen. In die staat is inmiddels een recordhoeveelheid van 12.500 vierkante kilometer land door branden verwoest en werd ook de grootste brand ooit gemeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Megabosbranden in superdroog Amerika door bliksem en stommiteiten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore