Javier Ordóñez

Colombia heeft zijn eigen George Floyd: 10 doden bij protest tegen politiegeweld

12 september 2020 14:35
Een politieagent wordt geraakt door een brandbom Beeld © AFP

"Alsjeblieft, stop!" Minutenlang werd de Colombiaan Javier Ordóñez na zijn arrestatie tegen de grond gedrukt. Terwijl hij geen kant op kon, werd hij getaserd. Beelden van de arrestatie leidden tot ophef in Colombia. Al dagenlang wordt geprotesteerd tegen het politiegeweld, maar die protesten worden met harde hand neergeslagen.

De advocaat Ordóñez werd gearresteerd door de politie nadat hij op straat alcohol had gedronken, iets wat in de hoofdstad Bogotá niet is toegestaan. Omstanders filmden zijn arrestatie en hoorde hoe hij de politie smeekte te stoppen met het taseren. Hij lag al weerloos op de grond. 

Schokkende beelden

Ordóñez heeft de arrestatie niet overleefd. Volgens de politie zou hij zijn omgekomen toen hij in de gevangenis een klap op zijn hoofd kreeg. Daarmee werd geprobeerd de hardhandige arrestatie in de doofpot te stoppen. De onderstaande beelden van zijn aanhouding kunnen schokkend zijn. 

De beelden van de arrestatie gingen viraal in Colombia en zorgde ervoor dat massa's vaak jonge Colombianen de straat op gaan in de grote steden Bogotá, Cali en Medellín. Ze zijn het politiegeweld, dat in Colombia veel voorkomt, helemaal zat. 

Overal wordt Ordoñez afgebeeld, als teken van protest Overal wordt Ordoñez afgebeeld, als teken van protest

Wat begon als een vreedzaam protest, is inmiddels volledig uit de hand gelopen. De afgelopen dagen zijn meerdere politiebureaus in brand gestoken en agenten slaan hard terug. Als wraakactie werd gisteren hard ingeslagen op een groep demonstranten die geen geweld gebruikten en met borden in de lucht stonden. 

Door de escalatie van de protesten zijn er al zeker tien burgerdoden gevallen. Ook zijn 400 mensen gewond geraakt, ongeveer de helft daarvan zijn politieagenten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Colombiaan Sebastián (17) en zijn vrienden hadden gewoon een feestje, nu zijn ze dood

'Bloedbad voor de jeugd'

Wie zeker niet te spreken is over het optreden van de politie, is Claudia López, de burgemeester van Bogotá. Tegenover de Colombiaanse krant El Espectador trekt ze de autoriteit van de politie ten twijfel. 

''We hebben de agenten geen toestemming gegeven om te vuren op de demonstranten. Dat is toch gebeurd: daarmee heeft de politie directe orders genegeerd''. 

Rubberen kogels en traangas schieten door de lucht Rubberen kogels en traangas schieten door de lucht

Veel jongeren schreeuwen de leus "Nos estan matando'' ('ze vermoorden ons'). Eerder werd die leus gebruikt uit angst richting het oplaaiende geweld van de guerilla's in Colombia, nu wordt de leus ingezet tegen de mensen die hen juist tegen dat geweld zouden moeten beschermen. 

'Nos estan matando', de leus komt overal terug 'Nos estan matando', de leus komt overal terug

Wie controleert de politie?

In Colombia is nu de discussie losgebarsten wie de acties van de agenten nog kan controleren. Burgemeester Lopez van Bogotá wil dat het politiesysteem op de schop gaat. Daardoor zou machtsmisbruik van de politie moeten kunnen worden uitgebannen. 

Maar de president van het land, Ivan Duqué, houdt zich nog stil. Duqué heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de dood van Ordóñez. De twee verantwoordelijke agenten zijn voorlopig geschorst. Een oplossing die de demonstraties in zijn land kunnen stoppen, ligt er voorlopig nog niet. 

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore