Branden westkust

Bert (64) vluchtte huis uit voor vlammenzee VS: 'Ik weet niet wat er nog van over is'

12 september 2020 11:15 Aangepast: 12 september 2020 20:06
Bert de Klerk heeft een eigen Bed & Breakfast in Oregon. Beeld © Bert de Klerk

"Jullie moeten direct vluchten. Laat al je spullen achter." Dat is wat de Amerikaanse Nederlander Bert de Klerk door de speakers van een politieauto hoorde galmen toen hij in bed lag in zijn huis in Oregon. Bert opende zijn ogen en zag door het raam hoe de vlammen door de bomen kwamen. "Het is met geen pen te beschrijven wat er is gebeurd."

De westkust van Amerika wordt al dagen geteisterd door hevige bosbranden. Vooral de staten Washington, Oregon en Californië zijn getroffen. Dat geldt ook voor bed & breakfast McKenzie van de Nederlandse Bert (64) en zijn vrouw Annie.

'We moeten opschieten'

Al twintig jaar is de Amerikaanse staat Oregon de thuishaven van Bert, die van oorsprong uit Dordrecht komt, maar inmiddels met een Amerikaans accent spreekt. Op bosbranden is hij na al die jaren voorbereid – maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt. "Je weet wat er kan gebeuren, maar zoiets als dit heeft nog nooit plaatsgevonden", vertelt hij aan RTL Nieuws.

"We gingen vroeg naar bed, rond half tien. Toen we de politieagenten hoorden roepen en ik de rode gloed door mijn raam zag, wist ik: we moeten opschieten."

Het terrein van de bed & breakfast. Het terrein van de bed & breakfast.

Diepe slaap

Bert sprong op en trok de schilderskleding aan die naast zijn bed lag. In de middag had hij er nog zijn huis in staan schilderen, maar het was de enige kleding waar hij zo snel bij kon. Hij vluchtte naar buiten. Zijn eerste prioriteit: iedereen in veiligheid brengen. Want naast zijn vrouw en kinderen wonen ook zijn schoonzus, schoonvader en nicht op het terrein.

"Mijn nicht is al 75 jaar oud. Ze slaapt heel diep. We moesten echt heel hard op de deur bonken om haar wakker te krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sprankje hoop voor brandweer VS: weersomslag helpt bij bestrijden branden

Dat lukte gelukkig, en binnen drie minuten zat hij achter het stuur met de hele familie in de auto. "Het vuur verspreidde zich snel. De wind waaide zo hard. Ik heb niet veel haar op mijn hoofd meer, maar dat ging op en neer. Je wil zo snel mogelijk wegrijden, want achter je zie de vlammen. Iedereen was tegelijk aan het vluchten. De weg was bomvol, dus snel rijden konden we niet."

Bert en zijn familie zijn in veiligheid gebracht en worden op dit moment in een hotel opgevangen. "We krijgen eten en drinken. We hebben ook nieuwe kleding gekocht, ik liep al dagen in mijn schilderskleding. Dat zag er niet uit", zegt Bert lachend.

'Het kan heel snel gaan'

Erik Mouthaan neemt je mee naar het getroffen gebied en ziet hoe een paar vlammen opeens een enorm risico kunnen worden.

Hij spreekt vol liefde over vallei waarin zijn bed & breakfast staat. "Het is een van de mooiste gebieden die ik ooit in mijn leven heb gezien. De McKenzie-rivier is de schoonste rivier van Noord-Amerika", zegt Bert. In zijn vrije tijd is hij riviergids.

Klarinet van zoon

Maar zijn spullen en bed & breakfast is hij waarschijnlijk kwijt, net als de klarinetten van zijn zoon Cedric. "Mijn zoon is muzikant en begint volgende week aan zijn studie klarinet. We hadden een gloednieuw instrument gekocht vorig jaar in Parijs. Voor hem is dat een heel groot verlies." De dochter van Bert is een inzamelingsactie gestart om de verloren spullen te vervangen. 

De klarinet van zoon Cedric is waarschijnlijk ook verbrand. De klarinet van zoon Cedric is waarschijnlijk ook verbrand.

"Het is pijnlijk. Heel erg pijnlijk om te weten dat je twintig jaar hard hebt gewerkt om alles op te bouwen. Dat is waarschijnlijk nu allemaal weg."

Wat er precies over is van zijn bed & breakfast weet Bert niet. Speculeren wil hij niet. "Als het er niet meer is, dan kan je er toch niets meer aan doen. Over een week denk ik terug te gaan, tot die tijd moeten we het uitzingen met wat we hebben. Ik denk alleen aan vandaag. Morgen zien we wel verder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore