Australische vader

Kinderen stervende Mark (39) krijgen quarantainerekening: 9800 euro

11 september 2020 03:25 Aangepast: 11 september 2020 09:21
Mark Keans (39) en zijn vier kinderen. Beeld © GoFundme

Vier Australische kinderen die graag hun stervende vader willen bezoeken moeten van lokale autoriteiten ruim 9800 euro aan hotelquarantainekosten betalen om hem te mogen zien. De kwestie heeft tot grote ophef geleid in Australië.

Mark Keans (39) heeft terminale kanker en woont in Brisbane in de staat Queensland, meldt de BBC, terwijl zijn kinderen in Sydney verblijven. De autoriteiten van Queensland hebben herhaalde verzoeken om vrijstelling van de strenge reisbeperkingen door het coronavirus afgewezen.

Inzamelingsactie

Een inzamelingsactie om het benodigde geld op te halen heeft inmiddels al bijna 125.000 euro opgebracht. De Australische premier Scott Morrison heeft ruim 600 euro overgemaakt.

"Ik heb gedoneerd omdat wij, in tegenstelling tot de premier van Queensland, medelevende mensen zijn die Marks kinderen de rest van hun leven niet willen zien lijden omdat ze hun stervende vader niet konden bezoeken", schreef een van de schenkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Quarantaine in Australië kost Ruby 4000 dollar (en dan is het ook nog eens smerig)

Australië heeft extreem strenge reisbeperkingen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zelfs voor het reizen tussen de staten.

Eén kind kiezen

Keans kreeg eerst nog te horen dat hij slechts één kind moest kiezen dat hem mocht zien. De deelstaatregering kwam daarop terug en stemde ermee in alle kinderen toe te staan hun vader te zien. Maar alleen als ze twee weken op eigen kosten in quarantaine gingen in een hotel.

De gezondheidsautoriteiten in Queensland zeggen in een verklaring geen keuze te hebben. "We bevinden ons middenin een wereldwijde pandemie en we moeten onze gemeenschappen beschermen, vooral de meest kwetsbare leden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië sluit grens tussen deelstaten (voor het eerst sinds 100 jaar)

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore