Biden en Trump

Microsoft: cyberaanvallen gericht op presidentsverkiezingen VS

10 september 2020 22:17 Aangepast: 11 september 2020 05:16
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © ANP

Groepen hackers uit Rusland, Iran en China hebben de afgelopen weken cyberaanvallen uitgevoerd op betrokkenen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt softwareconcern Microsoft.

De aanvallen en pogingen daartoe werden onder andere uitgevoerd op mensen die werkten aan verkiezingscampagnes van presidentskandidaat Joe Biden of president Donald Trump.

Daarnaast merkte Microsoft op dat veel aanvallen gericht waren tegen politiek adviseurs. Het softwareconcern zegt het merendeel van de aanvallen te hebben opgemerkt en afgeslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Russische staatshackers vielen adviseurs campagne Biden aan'

200 organisaties

De hackersgroep uit Rusland, door Microsoft aangeduid als Strontium, zou cyberaanvallen hebben uitgevoerd op meer dan tweehonderd organisaties. Daarbij zaten campagneteams, politiek adviseurs en belangengroepen.

Strontium staat ook wel bekend als Fancy Bear en wordt gelinkt aan veel grote cyberaanvallen in de afgelopen jaren. Hackers van deze groep zouden onder meer zijn binnengedrongen bij de Amerikaanse Democratische Partij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Steeds meer cyberaanvallen op websites Trump'

De Chinese hackersgroep, door Microsoft aangeduid als Zirconium, richtte zich onder andere op campagnemedewerkers van de Democraat Biden.

De Iraanse hackersgroep Phosphorus had het volgens het softwareconcern gemunt op het campagneteam van Trump.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter treedt strenger op tijdens Amerikaanse verkiezingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore