'Mentaal bijna volledig hersteld'

Nu Navalny herstelt van vergiftiging, loopt hij mogelijk opnieuw gevaar

10 september 2020 10:11 Aangepast: 10 september 2020 12:30
Aleksej Navalny. Beeld © Anadolu Agency

De Duitse autoriteiten verscherpen de bewaking van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny nu zijn gezondheidstoestand verbetert. Mogelijk kan hij zich nog iets herinneren van het moment dat hij vergiftigd werd. Mensen achter de aanval zouden daardoor in gevaar kunnen komen.

De 44-jarige Aleksej Navalny, een prominent criticus van de Russische president Vladimir Poetin, ligt in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Volgens de Duitse regering heeft laboratoriumonderzoek 'ondubbelzinnig bewijs' geleverd dat hij is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep.

Duitse media meldden dat de bewaking wordt opgeschroefd omdat verwacht wordt dat hij meer bezoek gaat krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositieleider Navalny vergiftigd met novitsjok: vier vragen en antwoorden

Volgens informatie van Bellingcat, The Insider en de Duitse krant Der Spiegel zou Navalny weer kunnen praten en kan hij zich waarschijnlijk details herinneren van het moment dat hij onwel werd in het vliegtuig. Daarmee wordt ook het risico op een nieuwe aanslag groter. 

De woordvoerder van Navalny bevestigt dat hij bij bewustzijn is en op mensen reageert, maar vindt de overige beweringen 'ernstig overdreven'.

Overleefde dankzij snelle reactie piloten

Artsen denken dat Navalny de vergiftiging onder andere overleefde dankzij de snelle reactie van de piloten. Die besloten om het vliegtuig in Omsk te laten landen in plaats van door te vliegen naar Moskou. Zo konden artsen hem snel een antistof geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore