Verdenkingen spionage

Nieuwe zet VS in strijd met China: 1000 visa ingetrokken, vooral van studenten

10 september 2020 02:22 Aangepast: 10 september 2020 10:43
Chinese studenten aan de Columbia University in New York. Beeld © ANP

De Verenigde Staten heeft meer dan duizend visa van Chinese staatsburgers ingetrokken, meldt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat de om visa van onder anderen studenten en onderzoekers.

De visa werden afgelopen donderdag per direct ingetrokken. "Wij blijven legitieme studenten en geleerden uit China verwelkomen zolang zij niet bijdragen aan het doel van militaire dominantie van de Chinese Communistische Partij", verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie.

Bedrijfsspionage

Waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid Chad Wolf zei gisteren dat het schrappen van de visa is bedoeld om te voorkomen dat gevoelige informatie en onderzoek in Chinese handen belandt.

In een toespraak herhaalde hij Amerikaanse beschuldigingen van diefstal van intellectueel eigendom en bedrijfsspionage richting China. Wolf stelt dat China de studentenvisa misbruikt om Amerikaanse universiteiten uit te buiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als Trump verliest heeft China geen reden om te juichen

De Verenigde Staten en China liggen al geruime tijd op ramkoers met elkaar. Washington beschuldigt Peking ervan dat het niet open en eerlijk is over de herkomst van het nieuwe coronavirus.

Stokpaardje Trump 

Ook liggen de twee grootmachten in de clinch over de nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong, die volgens de VS bedoeld is om het volk van de voormalige Britse kroonkolonie te onderdrukken. President Donald Trump heeft een harde lijn tegen China tot een van zijn stokpaardjes is de verkiezingsstrijd gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joshua (23) streed jaren tegen Chinese invloed in Hongkong, nu geeft hij het op

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore