'Veel slachtoffers'

Natuurbranden VS leggen complete dorpen in de as

09 september 2020 23:20 Aangepast: 10 september 2020 12:13
Een vrijwilliger in Salem (Oregon) regelt het verkeer bij een evacuatiecentrum. Beeld © AP

Vijf dorpen in de Amerikaanse staat Oregon zijn vrijwel compleet verwoest door de natuurbranden die in het westen van de VS om zich heen grijpen. De gouverneur van de staat bereidt de bevolking voor op een groot aantal slachtoffers.

Honderden huizen in Oregon zijn al ten prooi gevallen aan de vlammen. Brandweerlieden hebben de grootste moeite met het bestrijden van de branden, die worden aangewakkerd door windvlagen tot 80 kilometer per uur.

'Eén keer per generatie'

Na Californië woeden de natuurbranden nu ook in de noordwestelijke staten Oregon en Washington. Die bleven door hun koelere, natte klimaat meestal gespaard voor grote bosbranden, maar dit jaar is dat anders. Een commandant van de Nationale Garde heeft het over een samenloop van omstandigheden die zich 'hooguit eens per generatie' voordoet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bosbranden Californië door extreem weerfenomeen en klimaatverandering

In de vijf westelijke staten (Washington, Oregon, Californië, Nevada en Arizona) is een waarschuwing uitgegaan naar 28 miljoen bewoners van regio's waar elk moment een verwoestende brand kan uitbreken. Ze moeten voorbereid zijn op directe evacuatie als de omstandigheden verergeren.

Geen spoortje daglicht

Op een aantal plaatsen heeft de brandweer het bestrijden van het vuur opgegeven. Als gevolg daarvan zijn tienduizenden mensen geëvacueerd. Honderdduizenden huishoudens zitten zonder stroom. Midden overdag is op een groot aantal plekken geen spoortje daglicht te bekennen, maar kleurt de lucht donker oranje.

Doden bij brand Sacramento, duizenden huizen in gevaar

Drie personen zijn dood teruggevonden na een bosbrand ten noorden van de Californische stad Sacramento. De bosbrand zou zijn uitgebroken als gevolg van een blikseminslag.

De vondst werd bekendgemaakt door de sheriff van Butte County. De brand vormt een bedreiging voor duizenden huizen en andere gebouwen in het gebied, aldus de politiefunctionaris. De drie slachtoffers werden gevonden op twee plekken, meldde de sheriff ook. Het totale dodental van de bosbranden in Californië dit jaar komt daarmee op elf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gender reveal party' in Californië eindigt in hevige bosbrand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore