'Verschrikkelijk nieuws'

Kabinet: Nederland staat klaar om te helpen na verwoestende brand in Moria

09 september 2020 12:42 Aangepast: 09 september 2020 12:44
Het afgebrande kamp

De Nederlandse regering staat klaar om Griekenland te ondersteunen, na de verwoestende brand in het Griekse vluchtelingenkamp Moria. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol spreekt in een eerste reactie van 'verschrikkelijk nieuws.'

In het vluchtelingenkamp hebben vannacht meerdere branden gewoed, waardoor duizenden mensen nu nog meer ontheemd zijn. De Griekse autoriteiten werken volgens de staatssecretaris met man en macht om deze chaotische situatie onder controle te krijgen. 

Nederland staat paraat

"Ik heb mijn Griekse collega Koumoutsakos laten weten dat het Nederlandse kabinet paraat staat om Griekenland te ondersteunen. Ook via de EU zal Nederland indien gewenst bijdragen", zegt de staatssecretaris.

De Griekse minister van migratie Giorgos Koumoutsakos zou morgen met de staatssecretaris praten in Den Haag. Maar dat bezoek aan Nederland is afgezegd. 

Overvolle kampen

Griekenland vraagt al sinds eind vorig jaar aan andere EU-landen om 2500 kwetsbare vluchtelingenkinderen over te nemen uit de overvolle kampen daar. Elf landen, waaronder Duitsland, zijn op dat verzoek ingegaan.

Nederland doet niet mee. Het kabinet stelt dat het beter is om in te zetten op structurele verbeteringen in Griekenland, dan om kinderen naar Nederland te halen. In september gaat de eerste door Nederland gefinancierde opvanglocatie voor minderjarige vreemdelingen open. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden migranten dakloos na verwoestende brand op Grieks vluchtelingenkamp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore