Ga naar de inhoud
13.000 vluchtelingen

Duizenden migranten dakloos na verwoestende brand op Grieks vluchtelingenkamp

Een jonge vluchteling verlaat kamp Moria Beeld © AP

Er is bijna niets meer over van het Griekse opvangkamp Moria. De branden van afgelopen nacht hebben het kamp, waar 13.000 vluchtelingen werden opgevangen, grootendeels verwoest.

De migranten hebben afgelopen nacht op straat geslapen en kunnen geen kant op. Hulporganisaties spreken van een nachtmerrie en eisen dat Europese landen in actie komen.

Volgens Griekse brandweerlieden, die de hele nacht bezig zijn geweest om het vuur te bestrijden, zijn er geen gewonden. Wel had een onbekend aantal mensen last van ademhalingsproblemen door het inademen van de rook. 

De migranten konden op tijd wegkomen, maar zijn alles kwijt

01:08

Oorzaak brand nog onbekend

De brandweer kan nog niet zeggen hoe de brand is ontstaan. Er zijn berichten dat het vuur zou zijn aangestoken door enkele migranten die in het opvangkamp verbleven, maar dit is nog niet bevestigd. 

De migranten zouden met de brandstichting willen protesteren tegen de strenge coronaregels in het kamp. Afgelopen week werd er een eerste coronabesmetting vastgesteld in Moria, waarna het kamp in een strenge lockdown moest. Inmiddels zijn er 35 mensen met het virus besmet.

Duizenden vluchtelingen konden net op tijd weg komen uit het kamp, maar kunnen nu geen kant op. Ze probeerden afgelopen nacht een nabijgelegen havenplaats te bereiken, maar werden tegengehouden door de politie. Velen van hen zitten daarom nu op wegen langs het kamp.

De Griekse premier heeft de noodtoestand voor het hele eiland Lesbos uitgeroepen, waar het opvangkamp Moria zich bevindt.

Moria: een tikkende tijdbom

Moria staat al langer onder hoogspanning. In het kamp worden 13.000 vluchtelingen opgevangen, terwijl er eigenlijk maar plek is voor 3.000 mensen.

De leefomstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk en migranten moeten er vaak jaren verblijven, voordat ze duidelijkheid krijgen over hun asielaanvraag. Het strenge coronabeleid met een verplichte quarantaine zou het breekpunt kunnen zijn geweest.

Al vaker waren er rellen vanwege het opvangbeleid. Niet alleen van boze migranten, maar ook van boze eilandbewoners. Velen van hen vinden het onbegrijpelijk dat er zoveel migranten op Lesbos zijn. Nu het kamp is afgebrand, is het onduidelijk wat er met de migranten gaat gebeuren. 

Oproep
Lees ook:
Oproep aan kabinet: regel opvang voor vluchtelingenkinderen Griekenland

Het Griekse kabinet komt vandaag bijeen voor een spoedberaad. De migranten worden tot nu toe geweigerd in de steden van Lesbos, uit angst voor verspreiding van het coronavirus.

De Griekse autoriteiten vrezen namelijk dat er nog veel meer dan 35 mensen besmet zijn. Op dit moment kunnen de migranten dus letterlijk geen kant op. 

Hulp uit Nederland? 

De Europese Unie heeft Griekenland hulp toegezegd. Oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA roepen het kabinet op om actie te ondernemen en vluchtelingen uit het verwoeste kamp naar Nederland te halen. Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vinden dat de regering niet langer kan wegkijken. 

Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie vindt dat Nederland zijn verantwoordelijkheid moet nemen. ''Het is vreselijk wat er nu gebeurt in kamp Moria, wanneer beseffen de EU-landen dat de huidige situatie immoreel, onverantwoord en onacceptabel is?'', aldus Voordewind. 

Eerder werd al voorgesteld om vluchtelingen op te vangen op cruiseschepen, die door het coronavirus nu toch stilliggen. Ook werd een oproep gedaan om kinderen uit het kamp te halen. Voorlopig zijn er nog geen afspraken om de vluchtelingen over Europa te herverdelen.