Onrust door lockdown

Grote paniek in vluchtelingenkamp op Lesbos vanwege branden

09 september 2020 02:16 Aangepast: 15 september 2020 16:39

In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is vannacht paniek uitgebroken als gevolg van meerdere branden in het kamp. Het is nog onduidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen. Het overbevolkte kamp heeft 13.000 inwoners.

Bronnen op Twitter meldden aan het begin van de nacht dat de brandweer was begonnen met het blussen van de meerdere branden. Het kamp zou volgens de autoriteiten zijn geëvacueerd. 

"Enorme delen van het kamp staan in brand of zullen afbranden", reageerde hulpverlener Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling, die met haar medisch team uit kamp Moria werd geëvacueerd. "Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze is van een andere orde."

Noodhospitaal

Volgens de hulpverlener zou ook het noodhospitaal zijn bedreigd door de vlammen. Grote aantallen bewoners van het kamp probeerden zich in veiligheid te brengen in een naburige olijfboomgaard. 

De bewoners van het kamp werden geëvacueerd. De bewoners van het kamp werden geëvacueerd.

Wat de oorzaak is van de branden is niet bekend. Sommige kampbewoners zeggen dat Griekse eilandbewoners ze hebben aangestoken. In andere berichten wordt gemeld dat vluchtelingen zelf branden hebben gesticht en daarna de brandweer hebben gehinderd bij het blussen.

Onrust door lockdown

Het overbevolkte vluchtelingenkamp met zo'n 13.000 inwonerskamp is sinds afgelopen donderdag in quarantaine nadat er vorige week woensdag de eerste coronabesmetting werd vastgesteld. Inmiddels zijn dat er 35.

Arendsen zegt dat het de laatste tijd onrustig was in Moria en dat vluchtelingen protesteerden uit onvrede met de lockdown die er is ingesteld sinds de uitbraak van het coronavirus. Sindsdien heerst volgens haar een gespannen situatie in het kamp. "Er is geen medisch plan van de Griekse overheid om op te volgen en te voorkomen dat er paniek ontstaat", zegt Arendsen. "Ook de informatievoorziening vanuit de Griekse overheid is slecht."

Sayna (15) zit vast in kamp op Lesbos, waar corona op de loer ligt

De situatie in het kamp is uitzichtloos voor vluchtelingen zoals de 15-jarige Sayna. Een corona-uitbraak lag in juni al op de loer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore