Bedreigde diersoort

Kloon Kurt mogelijk redding voor zeldzaam przewalskipaard

09 september 2020 01:07 Aangepast: 09 september 2020 08:39
Het in augustus geboren przewalskipaardje Kurt. Beeld © Scott Stine

In de Amerikaanse staat Texas is met succes een przewalskipaard gekloond. Het DNA van de in augustus geboren Kurt zou weleens van groot belang kunnen zijn voor het voortbestaan van de bedreigde diersoort.

De kleine Kurt werd op 6 augustus geboren. Voor het klonen van het paard werd genetisch materiaal van een soortgenoot gebruikt dat veertig jaar geleden was ingevroren. Al die tijd werd het bewaard in de dierentuin van San Diego. 

Genetische diversiteit

Het is voor het eerst dat een przewalskipaard met succes is gekloond. Volgens experts kan de genetische diversiteit van Kurt, die compleet gezond is, helpen bij het redden van zijn soort. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maki's, korenwolf en noordkaper op het randje van uitsterven

"Genetisch gezien kan dit exemplaar een van de belangrijksten voor zijn soort worden", zegt een zoöloog van de dierentuin van San Diego. "We zijn hoopvol dat hij dat hij kan bijdragen aan het redden van de populatie."

Fokprogramma

Przewalskipaarden komen in het wild nauwelijks nog voor: in 1969 werd het laatste exemplaar gespot. Met dank aan een fokprogramma zijn er momenteel ongeveer 2000 paarden van de soort in leven. Over vijf tot tien jaar kan Kurt als dekhengst zijn steentje bijdragen aan het uitbreiden van de populatie, zo is de verwachting. 

In de San Diego Zoo is het genetisch materiaal van verschillende diersoorten ingevroren. In de San Diego Zoo is het genetisch materiaal van verschillende diersoorten ingevroren.
Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore