Controle en censuur

Australische journalisten gevlucht uit China: 'Afschuwelijke intimidatie'

08 september 2020 19:48 Aangepast: 08 september 2020 19:51
Journalisten in Hongkong worden belaagd met pepperspray

De Australische journalisten Bill Birtles en Michael Smith hebben afgelopen nacht China halsoverkop verlaten. De Chinese politie wilde ze ondervragen, maar dat zagen de twee niet zitten. De mannen waren de laatste Australische correspondenten in China.

Bill Birtles en Michael Smith, de één werkzaam voor ABC, de ander voor de Australian Financial Review, werden allebei afgelopen woensdag bezocht door de Chinese politie. Ze kregen het verzoek om naar het bureau te komen voor verhoor. Beide correspondenten vertrokken vrijwel direct naar de dichtstbijzijnde Australische diplomatieke post om daar te schuilen tot ze het land konden verlaten.

Vijf dagen lang weigerden de Chinese autoriteiten de twee te laten gaan, ondanks aandringen van de Australische overheid. Op maandag kregen ze eindelijk toestemming om te vertrekken. 

Verrassende arrestatie

De Chinese politie wilde de twee spreken in verband met de arrestatie van de Australische nieuwslezeres Cheng Lei, een paar dagen eerder. Cheng Lei werkte voor de Chinese zender CGTN. Het feit dat dit een staatszender is, maakt de arrestatie van Cheng Lei des te verrassender.

Volgens de Chinese autoriteiten is Cheng Lei opgepakt op verdenking van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Birtles en Smith deden allebei uitgebreid verslag van haar arrestatie.

Australische nieuwslezer Cheng Lei, een paar dagen voor haar arrestatie Australische nieuwslezer Cheng Lei, een paar dagen voor haar arrestatie

Visa als drukmiddel

Volgens journalistieke organisaties symboliseert hun vertrek de steeds beperkter wordende persvrijheid in China. Het land staat al langer bekend als een land waar het voor journalisten lastig werken is. In maart zette China al 17 Amerikaanse correspondenten het land uit. Ze werkten voor prominente kranten zoals de New York Times en Washington Post.

'Dergelijke acties van de Chinese regering komen neer op afschuwelijke intimidatie, die het werk van buitenlandse journalisten in China bedreigt en tracht te beperken', laat de Foreign Correspondents Club on China weten, een organisatie die zich bekommert om journalisten in het land.

De organisatie maakt zich al langer zorgen over de manier waarop correspondenten in China moeten werken. Eerder dit jaar waarschuwde de organisatie al dat China het vernieuwen van visa's zou gebruiken als drukmiddel om ervoor te zorgen dat journalisten minder kritisch verslag doen. Buitenlandse correspondenten zouden daarnaast worden ingezet als pionnen in diplomatieke conflicten zoals met Australië en de VS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Disney krijgt volle laag om film Mulan: opgenomen in Chinese provincie Xinjiang

Internationale spanningen

China en Australië liggen al enige tijd met elkaar overhoop. Australië drong er lange tijd bij de WHO op aan om een onderzoek te starten naar de oorsprong van het coronavirus. China zit niet op zo’n soort onderzoek te wachten.

Ook de VS heeft momenteel geen goede betrekkingen met China. De handelsoorlog tussen de twee landen is nog altijd niet opgelost. Daarnaast maakt Washington zich grote zorgen over de situatie in Hongkong, waar volgens mensenrechtenorganisaties pro-democratische activisten te maken hebben met repressie. Ook wil de VS dat er een einde komt aan de detentie van meer dan een miljoen Oeigoeren in de westelijke regio Xinjiang.

Press Freedom Index

China is een van de slechtst scorende landen als het aankomt op persvrijheid. De Press Freedom index van Reporters without Borders (RSF) plaatst China op plek 177 van de 180 landen in de wereld. Volgens RSF maakt de Chinese staat actief gebruik van speciale technologie om journalisten te controleren en te censureren. Daarnaast zitten in China momenteel 72 journalisten in de gevangenis voor kritische berichtgeving over wat er in het land gebeurt.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore