Diplomatieke crisis

Australië haalt halsoverkop laatste twee journalisten weg uit China

08 september 2020 04:35 Aangepast: 08 september 2020 04:42
De Australische journalist Bill Birtles bij terugkomst in Sydney. Beeld © AFP

Australië heeft halsoverkop twee journalisten weggehaald uit China. Het gaat om de laatste twee correspondenten die voor Australische media vanuit het land verslag deden. Zij waren door de Chinese politie opgeroepen voor verhoor en schuilden al dagen in Australische diplomatieke posten.

Het gaat om een correspondent van het Australische ABC News, Bill Birtles en een verslaggever van de Australian Financial Review, Michael Smith. Beiden vertrokken gisteren uit China en zijn inmiddels veilig in Sydney aangekomen.

Chinese politie

De twee werden door de Chinese politie opgeroepen voor verhoor. Het is onduidelijk waarom de Chinese autoriteiten de twee op het spoor was, maar mogelijk heeft het iets te maken met de arrestatie van de Australische journaliste Cheng Lei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australische premier 'verontrust' over Chinese spionage

Lei zit al enkele weken vast in China. Waarom de voormalig medewerker van de Engelstalige Chinese staatszender CGTN is vastgezet, is momenteel ook nog niet duidelijk.

Bij Birtles stonden vorige week in Peking plotseling meerdere politieagenten voor de deur, schrijft ABC News. Zij vertelden hem dat hij het land niet mocht verlaten en dat hij de volgende dag opgeroepen zou worden voor verhoor over een 'zaak van nationale veiligheid'.

Onderdak in ambassade

Birtles wachtte dat verhoor niet af en nam contact op met de Australische ambassade. Zij haalden hem uit zijn appartement en boden hem onderdak in de ambassade.

Diplomaten onderhandelden vervolgens met de Chinese autoriteiten om zowel Birtles als Smith het land uit te krijgen. Smith vond onderdak bij een Australisch consulaat in Shanghai. Australische diplomaten adviseerden de beide mannen om het land te verlaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China klaagt Australische schrijver aan voor spionage

"Het is erg teleurstellend om onder deze omstandigheden het land te moeten verlaten", vertelt Birtles bij terugkomst in Sydney. "Maar het is een opluchting om in een land te zijn met een fatsoenlijke rechtsstaat. Ik kwam in een wervelwind terecht en het was bepaald geen leuke ervaring."

Journalist Michael Smith van de Australian Financial Review bij terugkomst in Sydney. Journalist Michael Smith van de Australian Financial Review bij terugkomst in Sydney.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, laat weten dat diplomaten inderdaad hebben ondersteund bij de terugkeer van de twee journalisten. Met het vertrek van Birtles en Smith zijn er momenteel geen geaccrediteerde Australische journalisten meer werkzaam in China. ABC zegt wel snel weer een correspondent naar het land te willen sturen.

Relatie onder druk

De relatie tussen Australië en China staat al langere tijd onder druk. De spanning liep op nadat de Australische premier Scott Morrison opriep tot een internationaal onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus.

Ook zei Morrison 'zeer verontrust' te zijn over spionage vanuit China en bestond het vermoeden dat het land achter een cyberaanval in Australië zou zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië doelwit van grote cyberaanval door 'machtig land'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore