Door gemaskerde mannen

Wit-Russische oppositieleider ontvoerd, Europa 'bezorgd'

08 september 2020 00:26 Aangepast: 08 september 2020 11:35
De Wit-Russische oppositieleider Maria Kolesnikova tijdens een demonstratie eerder deze week. Beeld © AFP

Ze werd gisteren in het centrum van Minsk door gemaskerde mannen opgepakt en weggevoerd in een busje. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van de 38-jarige oppositieleider Maria Kolesnikova. Zij leidde het protest tegen de Wit-Russische president Loekasjenko, nu maakt Europa zich zorgen om haar toestand.

Maria Kolesnikova (38) werd de afgelopen weken samen met andere vrouwen het gezicht van de protesten in Wit-Rusland. In het land zijn al de hele maand demonstraties na een omstreden verkiezingsuitslag. De Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko mag blijven zitten, terwijl er grote twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de verkiezingen.

Ontvoerd

Kolesnikova leidde de protesten tegen de regering, tot ze gisteren door gemaskerde mannen werd ontvoerd uit het centrum van Minsk. Een getuige zag hoe de oppositieleider werd weggevoerd, schrijft nieuwssite Tut.by.

Vrienden en familie kunnen Kolesnikova niet meer bereiken, maar de Wit-Russische politie zegt van niets te weten. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat critici worden gearresteerd, eerder werden twee prominente Wit-Russische oppositieleden opgepakt

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wit-Russische vrouwen staan vooraan bij protesten: zij beschermen de mannen

Staatsmedia beweren dat 'de oppositieleider is opgepakt bij haar poging de grens over te steken'. Correspondent Eva Hartog zegt dat deze berichten 'niet objectief' zijn en Kolesnikova's team vooralsnog niks van de oppositieleider heeft gehoord. "Het enige wat we kunnen concluderen is dat de autoriteiten in Belarus in ieder geval de indruk willen wekken dat ze probeerde te vluchten."

Vastgehouden door Wit-Russische grenspolitie 

"Vanochtend berichtten de Oekraïense media dat Kolesnikova wordt vastgehouden door de Wit-Russische grenspolitie", zegt Hartog. Kolesnikova had haar paspoort verscheurd om niet gedwongen het land te moeten verlaten. "Haar eigen gedrag en uitspraken suggereren dat ze niet wilde vluchten en haar medestanders zeggen ook dat ze helemaal niet van plan was Belarus te verlaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maria (19) werd symbool van protest Wit-Rusland: 'Ik had dood kunnen gaan'

Vanuit Europa komen er bezorgde reacties over de toestand van de oppositieleider. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, vraagt om opheldering bij Loekasjenko.

"Het regime van Loekasjenko moet ervoor zorgen dat haar veilige terugkeer de hoogste prioriteit krijgt." Ook moet het regime volgens Raab stoppen met geweld tegen demonstranten en politieke gevangen vrijlaten.

Sancties

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, sloot zich bij de Britse minister aan. "We eisen opheldering over haar verblijfplaats en de vrijlating van alle politieke gevangenen in Wit-Rusland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Macht Loekasjenko brokkelt af: deze dictators werden eerder verdreven

Maas dreigt met Europese maatregelen als Loekasjenko zijn koers niet verandert. Die zouden bovenop de sancties komen waartoe de Europese Unie (EU) vorige maand al besloot. De EU belooft mensen die verantwoordelijk zijn voor verkiezingsfraude en geweld tegen tegenstanders sancties op te leggen.

Aangifte

De familie van Kolesnikova heeft aangifte gedaan van haar vermissing. Intussen gaan de protesten in Wit-Rusland onverminderd door. Dit weekend waren er naar schatting 100.000 mensen op de been, honderden demonstranten werden door de politie gearresteerd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore