Stijging besmettingen

Reisadvies Griekse eilanden vandaag van geel naar oranje

07 september 2020 20:55 Aangepast: 08 september 2020 11:51
Het Griekse eiland Mykonos kan vanaf 1 juli weer worden bezocht door toeristen Beeld © ANP

Het reisadvies van het ministerie voor Buitenlandse Zaken voor de Griekse eilanden wordt vandaag veranderd van geel naar oranje.

"Het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus tijdens hun vakantie op een van de Griekse eilanden is flink gestegen", laat het ministerie weten.

Vasteland blijft geel

"Het reisadvies wordt dinsdag 8 september in de ochtend aangepast", meldt het ministerie. "Bent u van plan om naar een Grieks eiland te reizen of bent u daar? Houd er rekening mee dat het advies voor dat eiland 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen) wordt. Het schiereiland Peloponnesos en het Griekse vasteland blijven 'geel' (let op veiligheidsrisico’s)."

Directeur Frank Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) baalt enorm. "Kan er ook nog wel bij", laat hij weten via Twitter. 

Oostdam zegt dat het voor de vakantieganger niet leuk is, en ook voor de reisbranche niet. "Dat betekent dat het voor het najaar problematisch gaat worden. De klap komt met de herfstvakantie."

6500 reizigers van TUI ter plaatse

TUI laat weten op dit moment zo'n 6500 reizigers ter plaatse te hebben, verdeeld over 10 bestemmingen. "Zij zullen zoveel mogelijk op hun oorspronkelijke terugvlucht naar Nederland terugreizen de komende week. De geplande vluchten gaan voorlopig leeg heen en brengen alleen passagiers terug", laat TUI weten.

Voor reizigers die later, na 15 september, terug zouden keren naar Nederland, wordt op dit moment geïnventariseerd welke vluchtmogelijkheden kunnen worden ingezet om hen ook binnen een week naar huis te halen. TUI: "Reizigers die nog naar Griekenland zouden vertrekken worden persoonlijk geïnformeerd dat hun reis niet doorgaat."

Arjan Kers, directeur van TUI Nederland, zegt het vreselijk te vinden dat nu ook de vakantiegangers in Griekenland getroffen worden. "Zij, maar ook wij zijn overvallen met dit reisadvies. Een heel nare verrassing, te meer daar er vanuit de ons omringende landen gewoon naar Griekenland kan worden gereisd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore