39 doden

Dader bloedige aanslag in Turkse nachtclub krijgt 1368 jaar celstraf

07 september 2020 20:36
Een man legt bloemen neer bij club Reina, een jaar na de terreuraanslag. Beeld © AFP

Een Turkse rechtbank heeft een IS-terrorist veroordeeld tot een celstraf van 1368 jaar, oftewel veertig keer levenslang. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor de terreuraanslag in de chique nachtclub Reina in Istanbul in 2017, waarbij 39 mensen om het leven kwamen.

De uit Oezbekistan afkomstige Abdulkadir Masharipov opende tijdens nieuwjaarsnacht het vuur in de club, waar op dat moment een feestje aan de gang was met honderden bezoekers. Hij schoot 39 mensen dood en verwondde er 79. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander (28) ontsnapte aan bloedbad Istanbul: 'Gegil ging door merg en been'

Masharipov kon na de bloedige aanslag wekenlang uit handen blijven van de autoriteiten. De politie arresteerde de terreurverdachte half januari in Istanbul.

Handlangers

Ook tientallen mogelijke handlangers werden aangehouden. Zij worden er onder meer van verdacht Masharipov opdracht te hebben gegeven voor de terreuraanslag en hem te hebben geholpen tijdens zijn vlucht voor de politie. Een paar van hen zijn op de vlucht geslagen, anderen zitten in voorarrest en zijn nog in afwachting van hun proces.

Masharipov werd ook onder meer verdacht van het lidmaatschap van een gewapende terreurorganisatie en het bezit van zware wapens. Hij hield zich tijdens de rechtszaak grotendeels stil. Hij ontkende de beschuldigen en zei dat hij, ondanks het bewijs tegen hem, niet de schutter was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel buitenlanders onder slachtoffers bloedbad nachtclub Istanbul

Enkele weken na de aanslag had hij wel degelijk bekend de dader te zijn van de aanslag. Masharipov zei het bloedbad te hebben aangericht uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Kort na de aanslag verscheen een video op internet waarop de verdachte zichzelf filmde in Istanbul.

Nachtclub gesloopt

Club Reina bestaat inmiddels niet meer. Het bestuur van Istanbul besloot de nachtclub enkele maanden na de aanslag te slopen, maar hield de precieze reden daarvoor achterwege. De lokale autoriteiten zeiden destijds dat de club 'in strijd met wettelijke voorschriften' was.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore