Doodstraffen voor moord op journalist Khashoggi teruggedraaid

Journalist Jamal Khashoggi werd in 2018 opgewacht, gedood en in stukken gesneden. Vijf verdachten kregen daarvoor de doodstraf, maar dat oordeel wordt nu teruggedraaid. In plaats daarvan moeten ze van de rechtbank in Saoedi-Arabië twintig jaar de cel in.
In totaal heeft de rechtbank acht mensen een gevangenisstraf opgelegd voor de moord op de journalist. Naast de vijf personen die een celstraf van twintig jaar kregen, moeten ook drie anderen tussen de zeven en tien jaar achter de tralies. Dat meldt het Saoedische persbureau SPA.

Wat gebeurde er met Jamal Khashoggi? Nabestaanden hopen op meer details in rechtszaak
Waarom de doodstraffen zijn omgezet in celstraffen, is niet duidelijk. Ook wie er precies zijn veroordeeld, is onbekend. Wel is bekend dat de uitspraak van vandaag definitief is. Naast Saoedi-Arabië, is Turkije ook een proces tegen twintig verdachten begonnen.
In stukken gehakt
Khashoggi liep in oktober 2018 het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om papieren voor zijn aanstaande huwelijk te regelen. Daar werd hij opgewacht door een militair forensisch team dat hem uiteindelijk in stukken heeft gehakt. De moord zorgde voor een golf van verontwaardiging over de hele wereld. Het lichaam werd nooit gevonden.
De Turkse overheid, westerse inlichtingendiensten en een onafhankelijk VN-onderzoek wijzen naar de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman als de opdrachtgever.

Een jaar na de moord op Khashoggi: is er echt iets veranderd?
Saoedi-Arabië heeft altijd ontkend dat de kroonprins achter de moord op de journalist zou zitten. Khashoggi zou buiten weten van het koninklijk huis op het consulaat zijn vermoord door een team dat opdracht had gekregen hem naar Saoedi-Arabië terug te brengen.
Kritische columns
Khashoggi schreef onder meer voor The Washington Post regelmatig kritische columns over Saoedi-Arabië. Ook had hij kritiek op de koninklijke familie van het land.